De ce apare respiraţia urât mirositoare
Afecţiuni dentare Afecţiunile stomatologice se numără pe primul loc în topul bolilor care au drept simptom halena., potrivit medicilor. Aşadar, dacă te confrunţi cu această problemă, este indicat un consult stomatologic.
Medicul este cel care va descoperi o eventuală carie, un abces dentar, cât şi afecţiuni ale gingiilor, precum parodontoza şi gingivita, care creează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. Şi tartrul poate fi unua dintre cauze, de aceea este recomnadat un detartraj, cel puţin o dată pe an.
Mirosul urât al respiraţiei poate fi cauzat şi de sinuzită. Pneumonia, bronşita ori o simplă răceală sunt, de asemenea, afecţiuni care pot avea drept simptom halena.
O altă cauză poate fi şi candidoza bucală, adică infecţia mucoasei gurii cu ciuperca numită Candida albicans. În acest caz, pot apărea pete albicioase şi senzaţii de arsură pe limbă, cât şi un gust amar.
Un miros neplăcut al cavităţii bucale poate fi şi semnul unor afecţiuni gastrice, precum ulcerul, sindromul colonului iritabil sau gastrita. În acest caz, este însoţit şi de un gust acru în gură sau de senzaţia de usturime a limbii.
Un studiu al cercetătorilor japonezi de la Universitatea din Tokyo, a arătat că halena apare şi la persoanele infectate cu bacteria Helicobacter Pylori, răspunzătoare de apariţia ulcerului. 85% dintre pacienţii participanţi la studiu, care aveau această bacterie, prezentau halenă. Totodată, halena poate apărea şi la persoanele care suferă de insuficienţă renală şi hepatică.
Nu în ultimul rând, şi schimbările hormonale pot influenţa respiraţia. Aşadar, respiraţia poate deveni urât mirositoare în perioada sarcinii, dar şi în cea a menstruaţiei, când estrogenul poate cauza modificări ale gingiilor. Acestea vor oferi un mediu mai favorabil dezvoltării bacteriilor.
O respiraţie cu miros asemănător celui de acetonă sau de mere acre poate semnala prezenţa diabetului. În loc de glucoză, organismul foloseşte grăsimi pentru producerea energiei. În urma dizolvării grăsimilor rezultă cetona, o substanţă care se acumulează în organism şi care dă şi mirosul neplăcut respiraţiei. Poate apărea şi la persoanele care nu consumă suficienţi carbohidraţi, cât şi în urma unui efort fizic puternic.
Şi unele medicamente pot cauza episoade trecătoare de halenă, pentru că afectează secreţia de salivă, responsabilă pentru curăţarea gurii. Printre acestea se numără antibioticele, antihistaminicele ( pastilele folosite în tratatarea alergiilor) dar şi medicamentele antidepresive.
- consumul prea mare de cafea
- fumatul
- igiena orală defectuoasă
- unele alimente consumate, precum usturoiul, ceapa, dar şi produsele lactate
-obezitatea
Ştiai că…
…persoanele care respiră pe gură, în timpul somnului, sunt mai predispuse la halenă, din cauză că saliva scade în cantitate. Ele au gura mai uscată decât cele care respiră pe nas