De ce apare astmul bronşic
Astmul bronşic este o boală inflamatoare a căilor respiratorii, ce afectează bronhiile. După o răceală mai puternică, cu tuse până rămâi fără aer, e bine să mergi la doctor, pentru un control post-tratament.
Dacă oboseşti repede, respiri zgomotos şi ai adesea senzaţia că te sufoci, riscul să suferi de astm e mare. An de an se înmulţesc cazurile de pacienţi depistaţi cu astm bronşic. Numărul astmaticilor la nivel global a crescut până la aproximativ 230 de milioane. În ţara noastră, se estimează că 1 milion de oameni au această afecţiune, numărul fiind în creştere. Ce determină instalarea bolii • Factori genetici. Genele joacă un rol important în apariţia astmului bronşic. Astfel, dacă există o rudă de sânge (cum ar fi un părinte sau un frate) cu această afecţiune, există riscul să se transmită boala.
• Reacţia exagerată a sistemului imun, mai ales dacă există şi o altă condiţie alergică, precum dermatita atopică sau rinita alergică.
• Hipersensibilitatea bronhiilor, adesea de ordin alergic (polen, acarieni), duce la apariţia spasmelor acestora şi la îngustarea lor.
• Poluarea. „Astmul este o boală indusă, în multe situaţii, de viaţa pe care o trăim, de modernismul ei, de poluare. Acest fapt explică de ce creşte prevalenţa alături de elementele-cheie care se cheamă alergie şi infecţii respiratorii“, explică medicul primar pneumolog, Florin Mihălţan. În cazul copiilor, poluarea produsă de autovehicule ar produce 14% din cazurile de astm bronşic, potrivit unui studiu.
• Fumatul. Fie că vobim despre fumat activ sau pasiv, expunerea la substanţele chimice pe termen lung poate provoca instalarea astmului.
• Infecţiile respiratorii netratate pot produce apariţia respiraţiei şuierătoare (wheezing-ul) la copii, care determină, în timp, instalarea astumului bronşic.
Există mai mulţi factori – de mediu şi emoţionali - care acţionează asupra căilor respiratorii inflamate, declanşând crize de astm. Este foarte important ca persoanele afectate să cunoscă factorul implicat în producerea crizei şi, pe cât posibil, să îl evite.
-poluanţii şi iritanţii de aer, precum fumul, noxele, freonul deodorantelor, substanţele volatile din detergenţi;
-anumite medicamente, printre care aspirina şi ibuprofenul. De altfel, nicio medicaţie nu este lipsită complet de riscul reacţiei anafilatice;
-emoţii puternice şi stres;
-efortul fizic, chiar şi cel moderat
-alergeni precum acarienii şi mucegaiul
-sulfiţii şi conservanţii din produsele alimentare şi băuturi, inclusiv bere şi vin;
-vremea: ceaţa, frigul, gerul;
-boala de reflux gastroesofagian.
Ştiai că…
…o criză de astm poate fi declanşată şi de râsul sau plânsul în hohote?
Dr. Simona Farcaş
medic primar medicină de familie,
Centrul ProVita, Bucureşti
Astmul bronşic este o boală respiratorie care afectează atât adultul, cât şi copilul, producând un impact serios în desfăşurarea activităţii cotidiene. Principalele cauze de astm bronşic sunt alergenii pe calea aerului, cum ar fi polenul, părul de animale, mucegaiurile, gândacii şi acarienii.
De asemenea, boala apare în urma unor infecţii respiratorii (virozele, rinitele, sinuzitele recurente) şi a celor bacteriene bronho-pulmonare.
O altă cauză de apariţie este prezenţa parazitozelor intestinale. Activitatea fizică poate fi o altă cauză de declanşare a astmului – pentru unele persoane un efort intens produce bronho-obstrucţie, care favorizează crizele de astm. Aerul rece, variaţiile mari de temperatură (vara avem afară temperaturi ridicate şi intrăm în încăperi climatizate, cu temperaturi foarte scăzute, iarna situaţia se inversează, ieşim afară la temperaturi mici) pot provoca astmul bronşic.