De ce apar negii

14 octombrie 2015   Ce te doare

Deşi au aspectul unor bătături, negii sunt de fapt papule, adică leziuni proeminente cu conţinut solid, ce pot fi simţite la palpare. Negii pot apărea cu precădere pe mâini şi degete, însă există şi forme care se localizează la nivelul tălpii, pe scalp, faţă, gât, torace sau genunchi.

Copiii şi adulţii tineri sunt mai susceptibili la apariţia verucilor, deoarece este posibil ca mecanismele lor de apărare să nu fie complet dezvoltate, însă o verucă poate apare la orice vârstă.

Totuşi, care este cauza acestei afecţiuni dermatologice?

De ce apar negii - infecţia cu HPV (Human Papiloma Virus)

Negii sunt, de fapt, infecţii ale pielii cu HPV – Human Papilloma Virus, acelaşi virus care favorizează cancerul de col uterin, dar care, atenţie, nu înseamnă că verucile se transformă în cancer, spun dermatologii.

Există aproximativ 180 de tipuri de HPV, iar dintre aceste tulpini una determină apariţia negilor. Din acest motiv, vaccinul anti HPV nu are cum să prevină apariţia negilor, pentru că este destinat unor tulpini diferite. HPV se găseşte deseori pe obiecte, însă infecţia este favorizată de microleziunile de la nivelul pielii (zgârieturi, tăieturi), umezeala crescută (bazine de înot, duşuri, vestiare, saună) şi de transpiraţia excesivă.

De asemenea, verucile se transmit şi prin contact direct. De aceea sunt frecvente verucile din jurul unghiilor la cei care îşi rod unghiile. Negii pot infecta şi suprafeţe de piele alăturate, cum ar fi degetele de la picioare sau de la mâini, rezultând infecţii „în balama“.

De ce apar negii - există mai multe tipuri de negi

Simptomele negilor sunt în funcţie de tipul verucii. Astfel, verucile vulgare sunt mici proeminenţe dure,aspre, rotunde şi elevate, ce apar de obicei pemâini şi degete şi pot fi de culoarea pielii, albe, roz sau granulare.

Verucile digitiforme sunt cornoase şi au formă de degete, cu bază de implantare rotundă, ca un bob de mazăre, ce apar pe scalp sau în apropierea lizierei părului.

Verucile filiforme sunt subţiri, ca un fir de aţă; apar în mod obişnuit pe faţă şi pe gât.

Verucile plane apar în grupuri de până la câteva sute, de obicei pe faţă, gât, torace, genunchi, mâini, încheieturile pumnilor sau antebraţe, sunt uşor proeminente, cu suprafaţa netedă, plată sau rotunjită.

Verucile periunghiale sunt aspre, neregulate şi proeminente, ce apar la marginile unghiilor de la mâini şi picioare şi se pot extinde sub unghii, provocând dureri.

De ce apar negii - verucile dispar de la sine dacă ne întărim sistemul imunitar

O cincime din totalul verucilor dispar în intervalul de 6 luni, iar două treimi dispar în decurs de doi ani. În astfel de situaţii, când devine o problemă inestetică sau provoacă disconfort, medicul dermatolog poate apela la diverse soluţii, cum ar fi congelarea cu azot lichid, arderea cu laser, excizia etc.

De asemenea, există numeroase geluri, plasturi şi unguente destinate eliminării negilor, majoritatea având ca ingredient de bază acidul salicilic, care înmoaie şi dizolvă celulele cutanate dezvoltate în exces, însă nu totdeauna acestea funcţionează.

Un rol important în dispariţia verucilor îl joacă sistemul imunitar, care poate fi îmbunătăţit cu ajutorul alimentaţiei, bazată pe legume colorate, bogate în vitamina A, cum ar fi ceapa, usturoiul, varza, broccoli, a suplimentelor cu zinc, vitamina B şi C, odihnă corespunzătoare şi menţinerea unei igiene corecte.

*Aproape toţi medicii spun că cel mai bun tratament pentru veruci este să se facă NIMIC.

Mai multe