De ce apar durerile de sâni

29 iunie 2015   Ce te doare

Cunoscută sub numele de mastodinie sau mastalgie, durerea care apare la nivelul glandelor mamare este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile de-a lungul vieţii. Uneori, se manifestă ca o uşoară senzaţie de disconfort, alteori apare sub formă de junghi, presiune sau chiar arsură.

„Senzaţia dureroasă poate să fie constantă sau să apară ocazional, de obicei premenstrual. Unele femei au dureri de sân severe, care persistă mai mult de 5 zile pe lună. În cele mai multe cazuri, disconfortul semnalează modificări mamare benigne, foarte rar ele indică un cancer la sân“, explică Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, Donna Medical Center, Bucureşti.

Simptom al sindromului premenstrual

De cele mai multe ori, durerile de sâni apar înaintea ciclului menstrual şi persistă chiar şi pe perioada acestuia. Sânii se măresc în dimensiune, devin mai tari, iar la atingere simţi o senzaţia de disconfort.

„Această formă de durere afectează de regulă ambii sâni şi este resimţitiă în special în porţiunea exterioară, dar şi în zona axilei. Senzaţia dureroasă este mai intensă cu 5-10 zile înainte de venirea menstruaţiei, apoi se ameliorează încă din prima zi a ciclului“, spune medicul Claudia Teodorescu. În acest caz, durerile de la nivelul sânilor apar pe fondul schimbărilor hormonale specifice menstruaţiei.

Pot fi cauzate şi de chisturi

La unele femei, senzaţia de durere poate apărea ca urmare a unuia sau mai multor chisturi la nivelul glandelor mamare. Sub forma unor punguţe cu lichid, rotunde sau ovale, chisturile sunt de obicei benigne (necanceroase).

Ele produc senzaţia de disconfort şi se pot simţi la palpare când ajung la o dimensiune mai mare. Problema apare, de regulă, la femeile aflate la vârsta fertilă. Doar atunci când este de dimeniune mare este nevoie să se realizeze o biopsie pentru a se exclude posibilitatea unui cancer de sân.

Mastita duce la inflamare mamară

Inflamaţie a sânului, mastita este o altă afecţiune ce poate cauza dureri mamare. Problema apare de obicei în timpul perioadei de alăptare şi este cauzată de blocarea canalelor mamare (galactofore), de golirea incompletă a sânilor sau de rănile de la nivelul mameloanelor, prin care pot pătrunde bacterii.

Există situaţii când mastita nu este tratată corespunzător şi poate duce la apariţia abcesului mamar (acumulare de puroi), o altă problemă de sănătate manifestată prin dureri de sâni.

Rareori însoţesc cancerul de sân

Deşi nu este asociată cancerului mamar, durerea de sâni poate fi declanşată în puţine situaţii de tumorile maligne. Dacă în cazul mastitei carcinomatoase (formă de cancer), senzaţia de disconfort apare în stadiul incipient, la celelalte tipuri de afecţiuni de acest gen, ea nu se manifestă decât când boala este avansată.

De aceea, medici atrag atenţia femeilor să fie atente şi la alte semnale timpurii ale cancerului mamar: prezenţa unui nodul, pigmentări la nivelul pielii, modificări ale mamelonului.

INFO: Aproximativ 70% dintre femei au cel puţin o dată de-a lungul vieţii dureri la nivelul sânilor.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, Donna Medical Center, Bucureşti

Este important să mergi la un consult medical dacă întâmpini oricare din următoarele situaţii: ai dureri zilnice care persistă pe o perioadă mai mare de câteva săptămâni, senzaţia de disconfort este localizată într-o anumită zonă şi nu cedează uşor.

De asemenea, dacă durerea se agravează în timp, interferează cu activităţile de zi cu zi sau apar şi alte modificări, cum este nodulul palpabil, roşeaţă a tegumentului.

Mai multe