Dantura neîngrijită îţi pune sănătatea în pericol

5 martie 2010   Ce te doare

Te gândeşti că o măsea cariată nu-i mare lucru, chiar dacă n-o tratezi. Ei bine, o dantură neîngrijită poate genera probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă sau un atac cerebral care poate fi fatal. Problemele dentare sunt urmare a unei igiene necorespunzătoare. Acumularea bacteriilor pe suprafaţa dintelui duce la formarea tartrului, care este mediul ideal pentru dezvoltarea acestora. Consecinţele sunt dezastruoase. Se produc infecţii care produc bolile gingiei, carii, şi dacă nu se tratează infecţia, aceasta ajunge în sânge.

Placa bacteriană îmbolnăveşte inima

Odată intrate în sânge, bacteriile se ataşează de placa de colesterol de pe artere, ceea ce duce cu timpul la formarea unor cheaguri ce produc tromboză. Bacteriile pot ajunge şi în ventricule sau atrii, ducând la endocardită. În timp, boala evoluează şi atacă alte organe vitale, organismul fiind afectat de o infecţie generalizată. Sănătatea gingiilor influenţează sănătatea inimii, de aceea sunt recomandate vizitele la dentist odată la 6 luni. De asemenea, folosirea aţei dentare reduce riscul apariţiei parodontezei cu 70%.

Agravează diabetul

Problemele dentare şi diabetul sunt boli care se influenţează reciproc. 10% dintre persoanele cu inflamaţii ale gingiei fac diabet, parodontoza fiind un factor declanşator al diabetului de tip II. Bolile dinţilor au ca rezultat producerea de citokine, care măresc rezistenţa organismului la insulină şi fac mai dificil controlul zahărului din sânge. Diabetul, pe de altă parte, reduce capacitatea sângelui de a se vindeca singur şi măreşte riscul apariţiei infecţiilor dentare şi abceselor.

Lucrările dentare şi mersul

Nu doar dinţii netrataţi pot produce probleme, ci şi lucrările dentare proaste. Dacă o punte sau o proteză dentară sunt prea înalte şi călcătura nu se face corect, acestea pot afecta mersul. O lucrare prost făcută afectează şi masticaţia. Dacă mesteci doar pe o parte poţi avea dureri de cap. Şi tinitusul (ţiuitul urechilor) poate fi generat de o problemă a maxilarului, în acest caz dentistul putând fi de ajutor, nu medicul ORL.

Infecţiile dentare grăbesc naşterea

Infecţiile interne care îşi au originea în infecţiile dentare duc la naşterea unor copii sub greutatea normală. Citochinele produse în timpul infecţiei afectează producerea prostaglandinei. Acest hormon declanşează contracţiile, ducând la naşteri premature. Gravidele cu probleme dentare prezintă un risc de şapte ori mai mare de a naşte înainte de termen faţă de cele cu dinţi sănătoşi.

Alte afecţiuni legate de igiena orală precară sunt boala Alzheimer, artrita reumatoidă şi osteoporoza.

Mai multe