Cum vii de hac sindromului premenstrual
Opt din zece femei suferă de sindromul premenstrual sau PMS (premenstrual syndrome). Există peste 150 de simptome asociate acestei supărătoare afecţiuni, ele diferind de la o femeie la alta. Printre cele mai întâlnite, se numără preferinţa de a consuma unele alimente sărate sau dulci, durere la nivelul sânilor, migrene, tulburări de somn (insomnie sau somnolenţă), stări de anxietate, manifestări care, în general, dispar după primele zile de la debutul ciclului menstrual. Unele modificări în dietă şi în stilul de viaţă te pot ajuta să „îmblânzeşti” supărătoarele simptome date de sindromul premenstrual.
Mai ales în perioada premenstruală, consumă alimente care conţin calciu (produse lactate, ouă), magneziu (nuci, alune, pâine integrală), zinc (carne, peşte), vitamina B6 (banane, ficat, somon, ton), vitamina A (unt, lactate, morcovi) şi vitamina E (ulei vegetal). Nu consuma în exces sare (pentru că determină retenţia de lichide), cafea (amplifică iritabilitatea) şi alcool (acentuează deprimarea). Dacă ai o alimentaţie deficitară, poţi lua suplimente de vitamine şi minerale. Nu uita să te hidratezi suficient: consumă cel puţin doi litri de apă pe zi.
Activitatea fizică moderată (inclusiv plimbarea în parc, de exemplu) are efecte benefice asupra psihicului. Mişcarea regulată poate reduce depresia, tensiunea psihică şi trecerile bruşte de la o stare la alta. Exerciţiile fizice stimulează eliberarea de endorfine, neurotransmiţători care ajută la eliminarea stresului. De asemenea, este important să dormi opt ore pe noapte; lipsa somnului accentuează anxietatea şi depresia.
Medicamente, numai la indicaţia medicului
În ameliorarea simptomelor date de sindromul premenstrual, medicul poate prescrie pilule contraceptive sau unele antidepresive, precum inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei, care menţin echilibrul serotoninei în creier. Serotonina este un neurotransmiţător care influenţează sănătatea psihică, somnul şi apetitul.