Cum ţii uşor glicemia sub control
Dacă vrei să slăbeşti, nu trebuie neapărat să te înfometezi. Dimpotrivă, mâncând regulat, organismul arde mai uşor caloriile. Aşa că începe ziua cu musli sau cu pâine integrală de grâu şi fă mişcare cel puţin jumătate de oră pe zi.
Cum ţii uşor glicemia sub control: în prima parte a zilei
Dimineaţa, cinci minute de gimnastică sunt suficiente pentru a-ţi tonifia musculatura şi pentru a permite asimilarea glucidelor din micul dejun. Ascultă o melodie antrenantă şi încearcă să faci câteva exerciţii de întindere pe ritmul muzicii.
Bea cel puţin o cană de apă pe stomacul gol. De asemenea, la micul dejun este bine să mănânci pâine integrală din tărâţe de grâu cu puţin gem. Alimente la fel de bune pentru această perioadă a zilei sunt produsele lactate, ouăle fierte şi cerealele integrale.
Cum ţii uşor glicemia sub control: iată ce gustări sănătoase poţi să consumi
Îţi este poftă de o gustare între mese? Nu te repezi la dulciuri sau la produse cu multe calorii. Un măr sau doi morcovi nu conţin glucide, ci fibre, care menţin glicemia la o valoare stabilă şi îţi dau energie în această parte a zilei.
Chiar dacă nu îţi este sete, este recomandat să bei cât mai multe ceaiuri fără îndulcitori şi suc natural din fructe, pentru a avea stomacul plin. De asemenea, dacă pleci dimineaţa la cumpărături sau la serviciu, încearcă pe cât posibil să mergi pe jos.
Cum ţii uşor glicemia sub control: nu uita de activităţile fizice
Activităţile casnice matinale şi urcatul scărilor pe jos sunt doar câteva dintre activităţile care te ajută să arzi calorii. Aceste câteva minute de mişcare ajută la menţinerea siluetei şi la scăderea glicemiei.
În plus, pentru cei care lucrează la birou este recomandat să ia câte o pauză în timpul programului de lucru şi să facă deplasări scurte la aer curat sau să se relaxeze cu ajutorul câtorva mişcări de întindere a braţelor.
Cum ţii uşor glicemia sub control: consumă un prânz bogat în fibre
Una din regulile de bază atunci când vrei să ţii glicemia sub control este să nu sari peste cele trei mese ale zilei. Înfometându-te, vei mânca mai mult la următoarea masă şi organismul tău va avea tendinţa să-şi facă depozite de hrană.
La prânz mănâncă o porţie mare de salată, carne de pui, la care poţi adăuga o cantitate mică de cartofi fierţi. Nu în ultimul rând, orezul este combinaţia ideală de fibre şi proteine. După prânz, odihneşte-te câteva minute.
Cum ţii uşor glicemia sub control: include în meniu alimentele care conţin proteine
Cina bogată în proteine, cum ar fi salata cu carne de pasăre sau de legume, stimulează arderea grăsimilor pe durata nopţii şi scăderea glicemiei. Evită să mănânci seara pâine sau tăieţei. În plus, poţi bea un pahar de vin sau o bere.
Cum ţii uşor glicemia sub control: când este cazul să mergi la medic
Nivelul normal al glicemiei sau al cantităţii de zahăr din sânge este între 65-110 mg/dl. După ce ai mâncat, este normal ca aceasta să crească pentru câteva ore, mai ales dacă ai mâncat dulciuri sau produse care conţin grăsimi.
Cu toate acestea, în niciun caz glicemia nu trebuie să fie mai mare de 125 mg/dl. Orice rezultat care depăşeşte această valoare se traduce în termeni medicali prin hiperglicemie, adică renumitul diabet. Scăderea sub 70 mg/dl a cantităţii de zahăr din sânge poartă numele de hipoglicemie.
Cum ţii uşor glicemia sub control: cum recunoşti criza de hipoglicemie
Când te simţi lipsit de energie şi eşti palid, este posibil să te confrunţi cu o scădere a glicemiei. În plus, scăderea sub limita normală a zahărului din sânge poate duce la ameţeli şi la tremurături, la senzaţia de agitaţie şi la transpiraţie excesivă.
Aceste simptome sunt valabile şi pentru căderile de calciu, dar există câteva diferenţe. Insuficienţa calciului din organism duce la palpitaţii, dureri abdominale, dificultatea înghiţirii alimentelor sau la senzaţia de sufocare.