Cum te poate îmbolnăvi locul de muncă
Cel care a folosit pentu prima dată termenul de sindrom burnout a fost psihologul american Herbert Freundenberger, în anii '70,. El descria astfel o problemă de sănătate care îi lăsa fără energie pe cei care lucrau în special cu oamenii, în special medici şi asistente medicale. Însă acum boala poate să afecteze pe oricine, însă meseriile mai predispuse sunt cele din domeniul medical, cele din aviaţie, dar şi cele din relaţiile publice. Mai pot fi afectaţiprofesorii şi asistenţii sociali.
Cum se manifestă
Persoana afectată de acest sindrom este obostă, simte că nu mai are energie şi resurse pentru munca depusă. Poate fresimţi sentimente de pesimism, frustrare, alege să nu îţi mai asume responsabilităţi. Creativitatea şi spontaneitatea sunt, de asemenea, afectate. Astfel, cel în cauză are rezultate slabe, îi scad stima de sine şi încrederea. Sindromul burnout este cauzat de suprasolicitare, sarcini multe de îndeplinit, neînţelegerile cu colegii şi cu şefii, lipsa de încredere în forţele proprii, munca peste program. De asemenea, de vină poate să fie şi odihna insuficientă. Eşti mai predispus la infecţii Cel în cauză poate să aibă parte şi de manifestări la nivel fizic. Astfel, poate să începă să mănânce mai mult ori, din contră să nu mai aibă poftă de mâncare.
Mai poate avea dureri de cap, insomnii, dureri de spate, probleme cu stomacul. Imnunitatea scade şi ea, ceea ce înseamnă că eşti mai predispus la infecţii ale corpului.
Ce poţi face
În cazul sindromului burnout, te poate ajuta forte mult un psiholog. Un concediu mai lung, în care să îţi restabileşti priorităţile, dar în care să îţi dai şi un răgaz pentru odihnă poate fi, de asmeena, benefic. La locul de muncă este important să îţi restabileşti şia oclo priorităţile, să îţi spui nemulţumirile şi să înveţi să spui nu.