Cum ştii că suferi de o boală a ficatului
Cum recunoşti ciroza hepatică
Simptomele cirozei apar pe măsură ce boala se agravează. Semnele care ar trebui să te trimită la medic sunt scăderea apetitului, senzaţia de greaţă, oboseala accentuată, ameţelile dar şi pierderile în greutate. Mai pot apărea dureri abdominale, icterul şi creşterea în volum a abdomenului.
Care sunt simptomele canceruui hepatic
Fiindcă nu doare, cancerul hepatic este depistat, de cele mai multe ori, în stadii avansate. De aceea, este important să mergi la doctor dacă suferi de o perioadă mai lungă de timp de oboseală accentuată, greaţă sau vărsături.
Şi pierderea rapidă în greutate, lipsa poftei de mâncare şi dureri în partea dreaptă a abdomenului, pot fi semnale ale bolii.
Icterul, semn de hepatită
Hepatita reprezintă o inflamaţie a ficatului, care poate fi acută sau cronică. Aceste afecţiuni pot fi recunoscute după prezenţa anumitor simptome: dureri în partea dreaptă a abdomenului, vărsături, greaţă, icter, urină închisă la culoare, dar şi oboseală accentuată.
În cazul hepatitelor virale mai pot apărea febra, dar şi durerile articulare, simptome asemănătoare cu cele ale răcelilor.
„Ficatul gras“, o boală tăcută
Steatoza hepatică, cum este cunoscut în termeni medicali „ficatul gras”, e frecventă la adulţi. Se estimează că până la 20% dintre adulţi au boala, dar numărul lor ar putea fi mai mare, pentru că steatoza nu dă, de obicei, niciun fel de simptome.
La unii pacienţi pot apărea oboseală, greaţă, dureri în partea dreaptă, sub coastă. De aceea, diagnosticul poate fi stabilit numai după efectuarea unei ecografii.
Steatoza hepatică apare atunci când se acumulează grăsimi în ficat, în proporţie mai mare de 10%. „Ficatul gras“ este asociat şi cu alte boli, precum diabetul, hipertensiunea arterială şi hipotiroidia.