Cum stai cu tensiunea?

20 iulie 2011   Ce te doare

Când a venit din Sighişoara în Bucureşti, era doar o tânără dornică să-şi construiască o carieră frumoasă în Ştiinţele Economice.

Şi a reuşit. Anii au trecut şi timpul şi-a pus amprenta şi pe sănătatea Aurorei. În tinereţe, avea tensiunea mică. Un control de rutină al tensiunii, când avea în jur de 50 de ani, a făcut-o să tresară puţin: tensiometrul arăta cifra 14 şi asta nu era puţin lucru, pentru că se ştia o hipotensivă.

Puţin mai târziu, a primit un diagnostic la care nu se aştepta. O anemie îi dădea bătăi de cap şi s‑a cam speriat. Pe fondul problemelor de sănătate, Aurora a făcut hipertensiune. Cititoarea noastră nu a stat pe gânduri şi a luat unele măsuri.

Are acasă un tensiometru

Hipertensiunea arterială a responsabilizat-o pe cititoarea noastră. În prezent, ea urmează cu sfinţenie tratamentul recomandat de medicul cardiolog Alina Lemeni, de la clinica „Polisano”, din Bucureşti.

Are şi un tensiometru cu care îşi măsoară tensiunea acasă şi spune că nu a mai avut niciodată tensiune mare. Aurora a adoptat şi un stil de viaţă sănătos: face mişcare cel puţin o jumătate de oră pe zi şi mănâncă echilibrat.

Tensiunea crescută dă complicaţii!

Netratată, hipertensiunea arterială produce complicaţii, unele fatale. Dintre organele cel mai des afectate sunt rinichii (nefroangioscleroza cu insuficienţă renală cronică), inima (cardiopatie ischemică, aritmii, insuficienţă cardiacă) şi vasele cerebrale (accidente vasculare).

Medicul Alina Lemeni spune că hipertensiunea poate fi prevenită. „Trebuie monitorizată valoarea tensiunii arteriale la intervale regulate. De asemenea, trebuie evitat excesul de sare şi de grăsimi. Totodată, prin renunţarea la fumat, prin menţinerea sub control a greutăţii şi prin practicarea unui sport, se poate stopa apariţia bolii.”

Hipertensiunea, inamicul tăcut

Cinci milioane de români suferă de hipertensiune, arată statisticile recente. Boala evoluează în tăcere mulţi ani, fiind descoperită întâmplător, la un control de rutină.

„Hipertensiunea arterială reprezintă o creştere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normală, bazată pe media dintre cel puţin două determinări ale valorilor tensiunii arteriale”, spune medicul Alina Lemeni, specialist cardiolog.

De cele mai multe ori, nu se poate preciza exact cauza instalării hipertensiunii arteriale, însă sunt mai mulţi factori care favorizează apariţia ei: ereditatea, aportul crescut de sare, fumatul, alcoolul, sedentarismul şi obezitatea.

Deşi nu are simptome evidente, hipertensiunea poate fi anunţată prin oboseală, ameţeli, crampe, nervozitate şi prin bătăi rapide ale inimii.

Info: Valorile normale ale tensiunii arteriale se situează între 120/80 – 140/90 mmHg.

Mai multe