Cum se tratează ochiul leneş?
Ambliopia reprezintă scăderea acuităţii vizuale a unui ochi normal din punct de vedere structural. Există unii factori favorizanţi ai ambliopiei, printre aceştia numărându-se diferenţa de dioptrie dintre cei doi ochi sau lipsa de paralelism a ochilor. Acestea afectează funcţionarea normală a sistemului vizual, creierul ignorând imaginile neclare. Prin urmare, vederea la ochiul suprimat se va deteriora din cauza neutilizării.
Ambliopia nu este congenitală, ea putându-se însă manifesta chiar din primele luni de viaţă. De cele mai multe ori, ambliopia apare la copiii cu vicii de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism), cu strabism sau cu cataractă congenitală. Ambliopia poate afecta un ochi (unilaterală) sau pe ambii (bilaterală).
Se poate vindeca
Dacă boala ochiului leneş este diagnosticată şi tratată înaintea vârstei de şase ani, există şanse mari de redare a vederii la ochiul afectat şi chiar de vindecare completă. Aşadar, cu cât este depistată mai devreme, cu atât se pot obţine rezultate mai bune de tratament. În funcţie de stadiul afecţiunii şi de vârsta pacientului, tratamentul poate dura între câteva luni şi câţiva ani. Pentru diagnosticarea ambliopiei, medicul oftalmolog verifică acuitatea vizuală, fuziunea imaginii, mişcările globilor oculari şi sincronicitatea ochilor.
Tratamentul este individualizat
Scopul tratamentului în ambliopie este normalizarea acuităţii vizuale la ochiul afectat. În cazul în care există diferenţe de dioptrii între cei doi ochi (ambliopie anizometropică), se recomandă acoperirea ochiului sănătos, cu scopul de a stimula vederea la ochiul leneş. În situaţia în care copilul poartă ochelari, este indicată purtarea unui ocluzor pe una dintre lentile. Durata purtării acestuia este de obicei de câteva săptămâni sau luni, fie toată ziua, fie câteva ore zilnic. Cu cât este mai gravă boala, cu atât durata acoperirii ochiului va fi mai mare.
De asemenea, medicul poate prescrie picături de atropină, pentru a scădea acuitatea vizuală a ochiului sănătos. Dacă ambliopia este asociată cu strabismul sau cu pleoapele căzute, cea mai eficientă metodă de tratament este intervenţia chirurgicală, care corectează defectul muscular de la nivelul ochiului. În cazul în care boala ochiului leneş a fost cauzată de miopie, astigmatism sau de hipermetropie, tratamentul constă în purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact speciale.
Rezultate bune în tratarea ochiului leneş dau şi exerciţiile recomandate de medic, ce au ca scop îmbunătăţirea vederii. În lipsa tratamentului, poate surveni pierderea vederii la ochiul afectat.