Cum scăpăm de cuperoză
Situată pe faţă, cuperoza apare mai ales pe tenurile uscate sau seboreice. Ea afectează mai ales femeile între 40 şi 50 de ani, înainte sau după instalarea menopauzei.
Cauzele cuperozei - stresul, alcoolul, poluarea
Dereglările hormonale fac parte din cauzele interne care pot provoca această afecţiune. Până acum, motivul exact al procesului inflamator n-a putut fi stabilit. În schimb, se constată că el afectează azi tot mai multe femei.
Alte cauze interne care pot declanşa afecţiunea sunt o alimentaţie greşită, tutunul, consumul de alcool sau unele medicamente. Dar sunt şi numeroase cauze externe care pot provoca iritatia: poluarea, expunerea exagerată la soare, condiţiile climaterice de peste iarnă, produse cosmetice prost folosite ori expirate.
Nu în ultimul rând, conform opiniei specialiştilor, stresul vieţii moderne reprezintă unul din cei mai importanţi factori de declanşare a bolii.
Tratamentul cuperozei - primele măsuri
Tratamentul cuperozei, imediat după apariţia primelor simptome, îi opreşte evoluţia, previne recidivele şi împiedică posibilitatea ca ea să devină rebelă.
Tratamentul constă în administrare orală de antibiotice în dozaje uşoare, fără nici un risc pentru organism, şi în aplicaţii locale de creme antibacteriene şi anti-inflamatoare recomandate de medicul dermatolog. În trei sau patru săptămâni, iritaţiile vor dispărea.
Interzis în caz de cuperoză!
- Nu folosi produse cosmetice prea grase sau prea uscate faţă de tipul tenului tău; - Ai grijă la termenul de expirare al produselor cosmetice; - Nu consuma alimente picante; - Nu fuma şi nu consuma alcool.
Sfaturi de îngrijire a pielii cu cuperoza
- Foloseşte săpunuri şi produse cosmetice de calitate (destinate pielii sensibile);
- Bea 2 litri de apă zilnic;
- Preferă legumele şi fructele în locul cărnii.
Iată câteva reţete naturiste pentru combaterea cuperozei!
Comprese cu muşeţel pentru cuperoza
Opăreşte 3-4 linguri de flori de muşeţel într-un litru de apă clocotită şi lasă-le la infuzat timp de 10 minute, într-un vas acoperit. Apoi, înmoaie câteva dischete de bumbac în infuzie şi pune-le pe zonele afectate ale tenului. Lasă-le să acţioneze 15 minute. Repetă procedeul de 2-3 ori pe zi.
Mască cu banane, miere şi flori de tei
Zdrobeşte o jumătate de banană coaptă, amesteca-o cu o linguriţă de ulei de măsline şi cu o jumătate de linguriţă de miere cristalizată. Întinde pasta obţinută pe zonele atinse de cuperoza şi las-o să acţioneze un sfert de oră. Clăteşte tenul cu apă călduţă şi lasă faţa să se zvânte de la sine, fără să o freci cu prosopul.
Dimineaţa şi seara, tamponează tenul cu infuzie de tei (o linguriţă la o cană de apă). Metoda trebuie aplicată până la vindecare.
Uleiul de primulă
Luminiţa nopţii sau primula se găseşte în farmacii şi magazine de tip naturist, fiind recomandată pentru o gamă variată de afecţiuni. De la acnee, cuperoză şi psoriazis la refacerea tenului ridat.
Uleiul de luminiţa nopţii acţionează ca antirid, dar şi antioxidant şi împiedică îmbătrânirea precoce a tenului, în acelaşi timp restructurează fibrele de colagen. Indicat mai ales în cuperoză, uleiul ajută la regenerarea celulelor, stimularea microcirculaţiei, reduce inflamaţia, menţine flexibilitatea şi fermitatea pielii.
În fiecare seară şi dimineaţă se masează zonele afectate cu uleiul până acesta intră în piele. Rezultatele sunt spectaculoase şi se văd după câteva săptămâni. Uleiul se poate folosi singur sau în combinaţie cu ulei de cocos şi unt de cacao sau alte uleiuri ce se potrivesc cu pielea ta.