Cum să recunoşti simptomele muşcăturii de căpuşă

28 iunie 2017   Ce te doare

Gândeşte-te bine înainte de a merge desculţ prin iarbă, căci există pericolul să fii muşcat de căpuşe. Acestea fac parte din aceeaşi familie cu cea a păianjenilor, clasa arahnidelor. În primă fază, căpuşele sunt greu de văzut cu ochiul liber, căci sunt extrem de mici, însă ele trec prin mai multe faze de creştere ( larve, nimfe şi adulţi). Cu cât vor suge mai mult sânge cu atât se vor umfla şi vor deveni cât mai vizibile.

Dacă ai fost muşcat de o căpuşă şi ai găsit-o înfiptă în piele, nu încerca să o scoţi singur, ci prezintă-te de urgenţă la medic. Căpuşa se scoate cu ajutorul unui obiect special care se găseşte doar în spital.

Dacă vei încerca să o scoţi de unul singur, există pericolul ca insecta să se rupă în două, iar corpul va rămâne implantat în piele. De asemenea, se poate ca insecta să pătrundă şi mai adânc în piele.

Este interzisă folosirea vaselinei, căldurii, fosforului şi a altor metode de scoatere a căpuşei. De multe ori, căpuşa, spre deosebire de alte insecte (ţânţari, purici, muşte, furnici, păianjeni) rămâne pentru mult timp în piele şi se hrăneşte cu sânge până ajunge să se dubleze ca volum. După aceea, sătulă fiind, se va elibera singură.

Ştiai că...

... înainte, hrana preferată a căpuşelor era sângele şoarecilor de câmp? De câţiva ani însă, culturile agricole s-au împuţinat, astfel că şi rozătoarele sunt în număr mai mic. Căpuşele însă s-au înmulţit şi au început să se alimenteze cu sânge de la alte animale sau de la om.

După ce recunoşti o căpuşă

Pentru a fi sigur că este vorba despre această insectă, îi poţi număra picioarele. Căpuşa are 8 membre. Când căpuşa nu e îmbuibată cu sânge, este plată, iar când se hrăneşte devine rotundă.

Febra şi înţepenirea gâtului, posibile simptome

Nu e obligatoriu ca, dacă eşti muşcat de căpuşă, să te îmbolnăveşti de vreo boală gravă. Poţi chiar să nu prezinţi niciun simptom, însă se poate întâmpla şi să suferi o reacţie alergică. Specialiştii spun că anumite tipuri de căpuşe pot într-adevăr să transmită boli oamenilor şi animalelor atunci când le muşcă.

Printre principalele semne că ai fost muşcat de micuţele insecte se numără:

- durerea

-umflătura în zona afectată,

- erupţia cutanată,

- băşicile,

- senzaţia de arsură.

Alte reacţii provocate de muşcătura de căpuşă sunt: apariţia unei erupţii cutanate pe tot corpul, un punct roşu în zona muşcăturii, înţepenirea gâtului, febră, frisoane, greaţă, senzaţia de slăbiciune, durere de cap, durere de muşchi sau articulaţii, umflarea nodulilor limfatici, notează healthline.com. De asemenea, în cazuri severe pot apărea dificultăţi de respiraţie.

Ce boli poate transmite

Una dintre acestea este boala Lyme (borelioza Lyme). Aceasta este cauzată de o bacterie care se transmite prin muşcătura de căpuşă. Conform experţilor, căpuşele ajung să se infecteze atunci când se hrănesc cu sângele unor insecte purtătoare de bacteria bolii Lyme. Bolnavul va simţi simptome precum dureri de cap, febră şi va prezenta o erupţie cutanată la nivelul pielii, care apare în minim 3 zile şi maxim 1 lună.

Dacă boala nu este descoperită la timp poate avea urmări grave, afectând inima şi sistemul nervos central, facilitând chiar decesul. Dacă suspectezi că ai fost muşcat de căpuşă sau găseşti una înfiptă în piele, mergi la medic. Din păcate nu există un vaccin contra bolii Lyme, însă, dacă borelioza Lyme este descoperită la timp, se poate trata cu antibiotice.

Altă boală care poate fi transmisă prin intermediul muşcăturii de căpuşă este Babesioza (Piroplasmoza). Apare mai rar la om. Aceasta este determinată de un parazit care duce la infectarea şi distrugerea celulelor roşii sangvine (eritrocitele). Se transmite prin intermediul căpuşei care se infecteaza la randul ei cu parazitul ce produce boala. Simptomele bolii se aseamănă cu cele ale unei răceli: febră, oboseală continuă şi dureri la nivelul muşchilor. Şi Babesioza se tratează tot cu ajutorul tratamentului cu antibiotice.

Căpuşa poate transmite şi boala numită Encefalită provocată de muşcătura de căpuşă. Este vorba despre o infecţie virală care se atacă sistemul nervos central.

Prevenţie

Evită mersul prin tufişuri şi iarbă înaltă. Dacă totuşi nu poţi evita, foloseşte spray-uri (le găseşti la farmacie), care te protejează împotriva căpuşelor.

Nu purta fuste sau pantaloni scurţi când mergi în natură, pantaloni lungi pe care-i prinzi în şosete înalte. Poartă şi mâneci lungi.

Dacă ai fost în zone în care ar putea fi căpuşe, verifică în special zona subraţului şi cea inghinală, spatele urechilor şi genunchilor, dar şi scalpul. Dacă deţii un câine, controlează-l şi pe el de căpuşe.

Mai multe