Cum recunoşti hemofilia

22 mai 2018   Ce te doare

Un bolnav de hemofilie, dacă se taie poate sângera necontrolabil, sângelui lui lipsindu-i elementele care duc la coagulare. Sângerările nu sunt doar externe, ci pot fi şi interne (în zona genunchilor, a încheieturilor de la mâini sau a coatelor).

La nivel mondial, peste 320.000 de persoane trăiesc cu hemofilie de tip A, cea mai frecventă formă a bolii. Lipsa factorului de coagulare numit factor VIII împiedică coagularea normală a sângelui la unii bolnavi diagnosticaţi cu hemofilie A.

În mod normal, proteinele numite factori de coagulare lucrează împreună pentru a forma un cheag de sânge şi a opri sângerarea.

În funcţie de activitatea restantă a factorului deficitar,

poate fi severă, moderată şi uşoară. Astăzi, tratamentele eficiente, dar restrictive, pot opri sângerarea şi pot limita leziunile.

Persoanele care suferă de hemofilie pot prezenta atât sângerări interne, cât şi externe. Apar în rezultatul traumatismelor minore sau intervenţiilor chirurgicale. De asemenea, pot interveni în absenţa traumei, în formele grave ale bolii.

Dacă sângerările apar de mai multe ori la nivelul aceleiaşi articulaţii, aceasta poate deveni dureroasă. Sângerările repetate pot cauza artrită. Persoanele cu hemofilie nu sângerează mai rapid decât este normal, ci pentru o perioadă mai mare de timp.

Hemofilia la copii se manifestă prin vânătăi pe piept, fese şi pe spate. În cazul adulţilor, apar şi alte semne precum prezenţa unor echimoze mari, durere articulară sau prezenţa sângelui în urină. În unele cazuri, însă, hemofilia poate să nu prezinte simptome mult timp.

Hemofilia în formă severă este uşor de diagnosticat, încă din primul an de viaţă. Cu toate acestea, formele uşoare pot fi depistate doar la vârsta de adult. Se testează în laborator, prin intermediul unei analize de sânge, pentru a măsura cantitatea de factori ai coagulării.

Pacienţii cu hemofilie trebuie să aibă grijă de sănătatea lor – să menţină o greutate constantă şi să evite acumularea de sânge în articulaţii, precum şi eforturile intense.

Hemofilia poate apărea, uneori, chiar dacă nu există cazuri în familie şi atunci poartă numele de hemofilie sporadică.

Mai multe