Cum recunoşti cancerul de vezică urinară de la primele simptome

10 octombrie 2017   Ce te doare

Spre deosebire de cancerul la sân, plămâni, piele sau ovare, cancerul vezicii urinare reprezintă aproximativ 7% din totalul prezenţei maladiei canceroase în lume.

Această formă de cancer este pe locul 4 în top la bărbaţi şi pe locul 13 la femei, deci se regăseşte cu precădere la sexul masculin, deşi numărul mortalităţii din cauza acestei boli este mai mare la femei.

Motivul este confuzia simptomatică, deoarece simptomele sale pot fi cu uşurinţă asociate cu alte afecţiuni medicale mult mai uşoare.

Vârsta, un factor de referinţă

Cu cât înaintezi în vârstă se estimează că şansele de a dezvolta cancer la nivelul vezicii urinare creşte cu până la 70%, în special după vârsta de 65 de ani.

Acesta apare atunci când celulele atipice se dezvoltă într-un mod necontrolat la nivelul vezicii urinare. În acesta stadiu boala primeşte diagnosticul de cancer non-invaziv, însă cu cât este depistat mai târziu şi nu se administrează un tratament corespunzător aceste celule vor invada stratul muscular şi devine un cancer invaziv.

Nu ezita să mergi la un urolog la primul semn de suspiciune că ceva nu este în regulă la nivelul acestui organ.

Află cum poţi scăpa de pietrele de la vezica biliară AICI

Primele simptome care apar

De cele mai multe ori în stadiul incipient cancerul de vezică urinară poate fi confundat cu uşurinţă cu o cistită sau o infecţie urinară. Astfel că printre primele simptome se regăseşte prezenţa sângelui în urină, nevoia de a urina mai des şi urgent, dar şi prezenţa durerii la urinare.

De asemenea dacă te confrunţi cu dificultăţi în timpul urinării este indicat să mergi la un medic specialist pentru un consult amănunţit.

Nu amâna niciodată pentru altă dată, s-ar putea să fie prea târziu.

Senzaţia de oboseală în permanenţă sau de iritabilitate apare din cauza principaleleor simptome descrise mai sus, şi chiar dacă laşi totul pe seama oboselii sau a stresului, nu strică şi o părere medicală.

O dată ce boala avansează fără să fii sub administrarea unui tratament adecvat te vei confrunta şi cu pierderea bruscă în greutate mai ales din cauza pierderii poftei de mâncare, apar anemiile dar şi stările febrile.

Dacă aceste simptome încă nu ţi-au trezit nici o suspiciune şi în continuare mai apar şi altele precum durerile lombare, de oase, anale sau în zona pelviană, urmate de apariţia inflamaţiilor la nivelul pelvisului, inclusiv umflarea picioarelor nu te baza că este vorba despre pietre la rinichi sau infecţii urinare, nu lua tratament după ureche şi mergi imediat la medic.

Ce factori favorizează apariţia cancerului

Un stil de viaţă dezechilibrat care include mai ales fumatul excesiv, prezenţa radiaţiilor mai ales în urma unui alt tip de cancer, infecţii repetate la nivelul vezicii urinare şi netratate corespunzător contribuie în mod deosebit la dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul vezicii urinare şi nu numai.

De asemenea factorii poluanţi, prezenţa pesticidelor sau anumite tratamente pentru a vindeca diabetul ori alte forme de cancer, spatiul toxic de la lucru pot contribui la această afecţiune a vezicii.

Bea suficientă apă

Aceasta este cea mai simplă măsură preventivă deoarece un consum mare de apă va contribui la diluarea şi eliminarea urinei şi a tuturor substanţelor toxice din corp. Ţine cont de faptul că sarcina rinichilor este aceea de a filtra toxinele existente şi să le elimine din vezica urinară.

Cu cât ai o cantitate mai mare de antioxidanţi în organismul tău cu atât mai ferit vei fi de boală, aşa că nu ezita să consumi fructe şi legume zilnic. În plus ele conţin fibre, iar astfel sistemul digestiv va fi stimulat împreună cu tranzitul intestinal şi se vor elimina mult mai repede şi uşor toxinele.

Mai multe