Cum putem ţine răceala şi gripa la distanţă
Cu cât imunitatea este mai slăbită, cu atât este mai mare şi vulnerabilitatea la infecţiile virale. De aceea, cea mai bună metodă de prevenire a infecţiilor respiratorii este întărirea sistemului imunitar. Nu numai legumele şi fructele (mai ales, citricele, bogate în vitamina C) întăresc imunitatea, ci şi proteinele şi mineralele.
Cercetările arată că suplimentul de zinc, administrat după instalarea unei răceli, îi poate reduce atât simptomele, cât şi durata. Spălarea mâinilor, evitarea locurilor prea aglomerate şi a venirii în contact cu persoanele bolnave sunt alte metode de prevenire a infecţiilor respiratorii. De asemenea, unele plante, cum ar fi echinaceea, măceşul (bogat în vitamina C) şi tratamente homeopate ajută la creşterea imunităţii. Gripa poate da pneumonie Dacă în cazul răcelilor, temperatura corpului poate creşte treptat cu 1-2 grade Celsius faţă de cea obişnuită, gripa se instalează brusc, cu febră mare, ajungând în formele severe până la 40 de grade Celsius. Este recomandată prezentarea la medic de la primele simtome ale gripei, pentru că neglijată sau tratată incorect poate da unele complicaţii, cum ar fi pneumonia sau otita.
De regulă, simptomele răcelii se manifestă la două sau trei zile de la venirea în contact cu virusul, prin dureri de gât, secreţii nazale, înfundarea nasului, strănut şi tuse. În schimb, gripa este însoţită de dureri musculare, articulare, cefalee, frisoane şi epuizare fizică.
Mai poţi citi şi:
- Preveniţi răceala cu sirop de fructe
- 5 alimente care te scapă de răceală
- Cum deosebim răceala de gripă?
Una dintre greşelile des întâlnite la debutul unei răceli este administrarea de antibiotice. Acestea nu sunt însă recomandate decât atunci când apar şi unele complicaţii de natură bacteriană, care duc la infecţii ale gâtului, sinuzită, otită sau pneumonie. Pentru ameliorarea simptomelor răcelii, se pot administra fără prescripţie medicală unele decongestive nazale, antitermice (pentru scăderea febrei), antialgice şi antitusive.
În acelaşi timp, este indicat să se consume cât mai multe lichide, supe şi ceaiuri cu adaos de miere de albine şi de lămâie. Medicii recomandă evitarea alcoolului, a fumatului şi aerisirea zilnică a camerelor. De asemenea, băile de aburi ajută la umezirea căilor respiratorii congestionate, uşurând respiraţia.
Persoanele care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire, mai ales copiii (peste 6 luni), bătrânii, personalul medical şi adulţii cu unele boli cronice pot recurge la
ca mod de profilaxie. Aceasta nu este însă recomandată persoanelor care au alergii la substanţele active ale vaccinului, la unul din excipienţi, la ouă şi proteine de pasăre. Protecţia oferită de vaccinul antigripal poate dura până la un an.