Cum putem să prevenim hepatita A

24 martie 2015   Ce te doare

Din cauza faptului că aceasta se transmite de cele mai multe ori pe cale orală prin contaminarea cu fecale a alimentelor sau a apei, copiii sunt cei mai predispuşi la această afecţiune, hepatita A mai fiind numită şi „boala mâinilor murdare”. Ţi-am pergătiti un minighid cu cele mai bune măsuri care ne ajută să prevenim apariţia acestui tip de hepatită!

Spală-te pe mâini de câte ori este nevoie

Igiena personală strictă şi spălatul mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum si înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor împiedică transmiterii infecţiei.

Cum ne spălăm pe mâini corect?

Întotdeauna trebuie să ne spălăm conştiincios pe mâini înainte de a mânca, pe ambele feţe ale palmelor, fără a uita de spaţiul dintre degete şi zona unghiilor. Dacă nu avem la îndemană apa şi săpun, putem folosi geluri antibacteriene sau serveţele umede.

Evită consumul de fructe şi legume nespălate

Una dintre regulile importante prin care putem preveni transmiterea hepatitei A este legată de spălarea alimentelor înainte de cosum. Nu uita să speli bine înainte de a mânca sau de a folosi la prepararea mâncărurilor fructele şi legumele.

Citeşte şi:

VIDEO: Cele mai bune leacuri pentru hepatită

VIDEO: Hepatita B, o boală fără simptome

Hepatită: Ce schimbări e bine să faci în dietă

Vaccinează-te contra hepatitei A

Infectarea poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul nu conţine virusuri vii şi este foarte sigur. Nu au fost raportate reacţii adverse semnificative, cu excepţia înroşirii locului (pentru câteva zile) unde a fost făcută injecţie.

Vaccinul se administrează în două etape, cea de-a doua la 6-18 luni după prima, iar pacienţii vaccinaţi sunt protejaţi de infecţie la 2-4 săptămâni de la prima administrare (cea de-a doua doză este necesară pentru asigurarea protecţiei pe termen lung, de până la 20 de ani). Vaccinul trebuie administrat înainte de expunerea la virus, nu mai are efect dupa expunere.

Dacă nu aţi mai avut hepatita A şi sunteţi expus la virus, puteţi beneficia de un tratament care să împiedice declanşarea bolii, cu imunoglobuline. Acestea se administrează sub formă injectabilă în intervalul de 2 săptămâni de la contactul cu persoana infectată şi poate oferi protecţie împotriva infecţiei timp de maximum 3 luni.

O persoana cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecţia a doua oară.

Mai multe