Cum previi retenţia de apă şi senzaţia de picioare grele

5 aprilie 2017   Ce te doare

Persoanele care suferă de anumite tulburări hormonale, insuficienţă renală sau care nu se hidratează corespunzător pot să aibă probleme cu retenţia de apă.

Vinovată de această problemă este limfa. În organism avem două circuite: cel sangvin şi cel limfatic. Corpul este dependent de limfă, aceasta transportă toxinele şi ajută organismul să se cureţe pentru a putea funcţiona în parametri normali.

De asemenea, limfa este responsabilă cu transportul globulelor albe, care la rândul lor contribuie la fabricarea anticorpilor atât de necesari nouă.

Citeşte şi: Coada calului, planta bună la toate

Diferenţa dintre sânge şi limfă este aceea că inima are rolul de pompă şi ajută astfel sângele să circule prin tot organismul în mod constant în timp ce limfa circulă prin vase unidirecţional şi depinde de mişcare pentru a putea fi mobilizată.

Mişcarea este aliatul tău

Contracţia muşchilor ajută la buna circulaţie a limfei, tocmai din acest motiv sportul te poate ajuta să contribui major la buna funcţionare a corpului tău, favorizând drenajul substanţelor toxice.

Atenţie!

Administrarea anumitor medicamente: corticosteroizii şi anticoncepţionalele pot favoriza retenţia de apă.

Cum se poate preveni acest simptom?

Renunţă la consumul de sare şi optează pentru o alimentaţie sănătoasă cu o hidratare corespunzătoare.

Evită pe cât posibil consumul de alimente bogate în sodiu cum ar fi carnea procesată, mezelurile, alimentele de tip fast-food.

Nu renunţa la consumul de carne. Atât carnea slabă cât şi brânzeturile, iaurtul te ajută să combaţi retenţia de apă.

Încearcă să-ţi găseşti momentul tău de echilibru zilnic. Stresul produce dezechilibre majore în corpul tău printre care şi nivelul hidrolitic. Apelează la terapia prin masaj, exerciţii de respiraţie, fizice şi de relaxare.

Află ce boli poate ascunde retenţia de apă AICI

Plante la care poţi să apelezi

Atât păpădia, cât şi mătasea de porumb au un puternic efect diuretic care favorizează eliminarea retenţiei de apă.

Coada-calului este o plantă de leac cu proprietăţi diuretice şi un bun dezinfectant al căilor urinare.

Urzica are multe minerale esenţiale printre care potasiu, fier şi magneziu. Reprezintă un sprijin esenţial al tractului urinar acţionând natural, prin creşterea fluxului urinar. 

 Cozile de cireşe sunt bogate în flavonoide, saponine şi săruri de potasiu şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.

 Turiţa este şi ea indicată pentru a curăţa sângele, tractul urinar şi sistemul limfatic, este anti-inflamatorie, scade tendinţa corpului de a forma tumori, măreste fluxul urinar.

Înainte, în timpul şi după sarcină

Statul în picioare pe perioade lungi sau aşezat favorizează staza limfei, aceasta devinind deficitară. În plus, în perioada dinaintea menstruaţiei, o mare parte dintre femei se confruntă cu senzaţia de reţinere a apei în zona abdomenului şi a pieptului sau chiar a picioarelor. Acelaşi fenomen se întâlneşte şi la menopauză.

Spre finalul sarcinii, uterul mărit pune o presiune puternică asupra sistemului venos şi a celui limfatic, ceea ce îngreunează întreaga circulaţie sangvină şi limfatică.

Mai multe