Cum îngrijim implantul dentar pentru a rezista mai mult
Aici intervine interesul şi grijă purtătorului, deoarece singura modalitate de a oferi implanturilor o durată lungă de viaţă este un program corect de întreţinere.
„Implanturile au nevoie de o îngrijire minuţioasă zilnică, îngrijire ce este asemănătoare în totalitate dinţilor naturali. Chiar dacă implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, fiind realizate din titan sau alt material biocompatibil, ţesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbiană decât cele ale dinţilor naturali. Practic, placă bacteriana se acumulează în jurul implantului dentar că în jurul dintelui natural, cauzând inflamaţii şi infecţii la nivelul gingiei şi a osului. Pentru a evita complicaţiile unor astfel de situaţii este nevoie de un consult periodic, de o şedinţă de profilaxie de 3 ori pe an şi de un program zilnic de igiena orală”, explica dr. Andra Custură, medic stomatolog la clinica Andra Smile. Controlul periodic Primul control de rutină se realizează la 30 de zile de la inserţia lucrării protetice pentru a evalua starea gingiei şi a implantului.
Următoarele controalele periodice se stabilesc în funcţie de cazul fiecărui pacient şi diferă de la 4 la 6 luni când se vor verifica cantitatea de placă bacteriana depusă, aspectul ţesuturilor periimplantare şi a lucrării protetice pe implanturi, ocluzia, stabilitatea protezei dentare, a bontului protetic şi a implantului dentar precum şi starea de sănătate generală a pacientului.
Aceasta ar trebui realizată de 3 ori pe an, mai des decât în cazul unei persoane fără implanturi. Respectarea acestor şedinţe salvează timp, efort şi mai ales costuri financiare suplimentare prin evitarea reintervenţiilor complicate. Periajul profesional, detartrajul şi fluorizarea elimina depozitele de tartru din zona subgingivala. La acestea se adăugă procedura de Air-Flow care curăţă în profunzime lucrările dentare.
Igiena orală zilnică
„Acest aspect este de fapt cel mai important dintre toate, iar noii dinţi trebuie întreţinuţi la fel ca şi cei natural, deoarece starea de igienă influenţează în mod direct sănătatea lor şi a ţesuturilor din vecinătate. În acest sens folosirea periuţei dentare şi a celei interdentare, a atei dentare, a duşului bucal şi a apei de gură sunt esenţiale în menţinerea igienei orale sănătoase”, adăugă dr. Andra Custură.
Folosiţi o periuţă cu perii medii şi o pastă de dinţi cu particule slab abrasive, cu conţinut de substanţe antitartru şi antiplaca. Perierea se face vertical la fel ca la dinţii naturali.
În cazul în care utilizaţi o periuţă dentară electrică, periajul se va face cu mare grijă, pentru a nu răni gingia (citiţi instrucţiunile periuţei electrice). Pentru periaj puteţi folosi orice pastă de dinţi însă, nu este recomandată pasta de dinţi abraziva care ar putea zgâria implanturile.
Periuţa interdentara se foloseşte fără pasta de dinţi şi va ajuta să curăţaţi zonele greu accesibile dintre implant şi ceilalţi dinţi sau suprafaţa de sub corpul de punte (în cazul unei punţi dentare).
Aţa dentară se foloseşte obligatoriu seară înainte de periajul dentar. Se recomandă aţa dentară super floss pentru lucrările protetice şi în situaţiile în care există un spaţiu mai mare între implaturi sau implanturi şi dinţi naturali.
Nu în ultimul rând duşul bucal şi apa de gură de două ori pe săptămână contribuie că metoda auxiliară de îngrijire a implanturilor. Duşul bucal îndepărtează resturile alimentare din spaţiile subgingivale proxime implanturilor dentare sau de sub punţi. Folosirea apei de gură antibacteriene şi curăţarea uşoară a limbii cu periuţa de dinţi sunt indicate pentru o respiraţie cât mai proaspătă.
Utilizarea apei de gură se face în completarea periajului dentar şi a curăţirii cu aţa dentară şi nu înlocuieşte aceste proceduri de igienă. Apa de gură va ajuta să vă reîmprospătaţi respiraţia şi să îndepărtaţi resturile alimentare şi bacteriile din zonele greu accesibile periajului şi atei dentare.
În luna aprilie şi mai la cabinetul stomatologic Andra Smile puteţi beneficia de o consultaţie gratuit la medicul implantolog.