Cum funcţionează sistemul digestiv
Digestia este un ansamblu de procese prin care se transformă şi se absorb substanţele din hrana pe care o consumăm. Acest lucru permite organismului să îşi „extragă“ nutrimenţii necesari bunei funcţionări.
GURĂ: Digestia începe în gură, mestecarea fiind prima etapă a digestiei. Sub acţiunea salivei, care conţine enzime digestive, alimentele sunt mărunţite, formându-se bolul alimentar.
ESOFAG: Odată înghiţită, hrana trece în esofag, un tub care are în jur de 25 cm. Acest lucru are loc cu ajutorul contracţiilor muşchilor esofagieni.
STOMAC: De la esofag, bolul alimentar este propusat în stomac, care produce acid clorhidric şi enzime necesare digestiei. De asemenea, în acest mediu sunt distruşi microbii care cauzează îmbolnăvire. Totuşi, acidul clorhidric nu este atât de puternic pentru a elimina bacteria Helicobacter pylori, microb care este asociat cu apariţia ulcerului, gastritei şi cancerului gastric. Aproape 1,5 litri de suc gastric se secretă în 24 de ore. Durata digestiei, la nivelul stomacului, depinde de tipul de alimente, precum şi de asocierea lor. Cel mai repede se digeră fructele, mai ales dacă sunt consumate pe stomacul gol, şi anume o jumătate de oră. În schimb, produsele ce conţin proteine animale au o durată de digerare de până la 4 ore.
INTESTINUL SUBŢIRE se află între stomac şi intestinul gros. Este împărţit în 3 segmente: duoden (are forma literei C; este porţiunea în care se scurg bila şi secreţiile pancreasului), jejun (care secretă sucuri digestive, participând la absorbţia nutrimenţilor) şi ileonul (face legătura cu intestinul gros).
FICATUL. Printre cele peste 500 de funcţii ale ficatului se numără cea de detoxificare şi cea de producere a bilei, cu rol mai ales în digestia grăsimilor şi absorbţia vitaminelor.
PANCREASUL participă la digestie prin enzimele eliberate, un deficit al acestora ducând la apariţia unor tulburări.
VEZICA BILIARĂ are formă de pară şi se află lângă ficat. Colectează bila, care va ajunge în duoden, unde contribuie la digestia grăsimilor. Problemele de funcţionare ale vezicii duc la apariţia calculilor biliari.
INTESTINUL GROS, ultimul segment al tubului digestiv, are o lungime de aproximativ 150 cm, fiind format din cecum (cec), colon, rect şi anus. La acest nivel se absorb apa şi sărurile mineralele din bolul alimentar şi se elimină materiile reziduale (scaun).
BINE DE ŞTIUT
Pofta de mâncare şi saţietatea sunt controlate de 2 hormoni: grelina şi leptina. Secretată de stomac şi de partea duodenală a intestinului subţire, grelina este cea care ne „comandă“ să mâncăm. În schimb, leptina transmite creierului că ne-am săturat.