Cui îi e frică de bolile prostatei?
Senzaţia continuă de urinare, mai ales noaptea, usturimile şi reducerea cantităţii de lichid eliminat ar trebui să te trimită la medic.
Acestea sunt simptome ale adenomului de prostată (tumoare benignă). Netratată, afecţiunea creează complicaţii la nivelul căilor urinare, precum retenţia de urină, insuficienţa renală sau litiaza vezicală.
Se poate trata şi cu electrozi
Atunci când tratamentul medicamentos nu dă rezultate în cazul adenomului de prostată, este recomandat tratamentul chirurgical.
Pentru tumorile mici, cele mai utilizate sunt intervenţiile endoscopice, iar pentru cele mari sunt eficiente operaţiile clasice (adenomectomii).
Recent, la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Bucureşti a fost introdusă o nouă tehnică de tratare a adenomului de prostată: vaporizarea endoscopică cu plasmă.
Metoda constă în îndepărtarea ţesutului prostatic în exces cu ajutorul unui electrod străbătut de curent electric. Intervenţia elimină posibilitatea apariţiei unei recidive.
Prostata e un organ aflat sub vezica urinară, care produce aproximativ 25% din lichidul seminal. În adenomul de prostată, acest organ creşte în volum, ceea ce duce la îngustarea uretrei (canal urinar). Vinovat pentru creşterea în volum a prostatei se pare că e un hormon asemănător testosteronului.