Consecinţele unei lovituri la cap

8 februarie 2016   Ce te doare

Cu toţii ştim, sau ar trebui să ştim, că loviturile la cap sunt neplăcute şi pot fi foarte periculoase. Aşadar, consecinţele unei lovituri la cap nu sunt tocmai de neluat în seamă, de aceea este bine să vedem ce avem de făcut în acest caz. Întrucât cele mai dese lovituri la cap sunt la copii, informaţiile cu privire la consecinţe ar trebui să îi preocupe pe toţi părinţii.

Loviturile la cap pot crea două tipuri de probleme: leziuni externe, adică ale scalpului şi leziuni interne, unde pot fi afectate vasele de sânge ale craniului, craniul sau creierul. De obicei, căzăturile normale ale copilăriei nu se încadrează printre cele mai periculoase, deşi nu ar trebui trecute cu vederea nici acestea.

Consecinţele unei lovituri la cap – când să ne îngrijoreze loviturile

Loviturile mai grave în urma unor accidente, cu posibile traumatisme interne sunt de luat în serios. Atunci când apare un cucui nu este neapărat o problemă majoră. Nici micile sângerări nu ar trebui să îngrijoreze prea tare. Ceea ce ar trebui să îngrijoreze sunt următoarele simptome: dureri de cap şi de gât, vomă, mers greoi, dificultatea de a sta treaz. La copii e mai simplu de observat, deoarece aceştia plâng mai mult, nu se mai pot linişti. Alte cauze de îngrijorare sunt şi atunci când cineva îşi pierde cunoştinţa, chiar şi pentru câteva minute, respiraţia anormală, pupile de dimensiuni diferite, scurgerile de sânge din urechi, nas sau gură, tulburări de vorbire sau vedere, convulsii.

Loviturile la cap, chiar şi cele mai uşoare, dacă se repetă prea des pot duce la serioase daune pe termen lung. De aceea, este important ca atunci când cineva suferă o lovitură la cap să meargă imediat la doctor. Medicina de specialitate s-a întâlnit deseori cu cazuri în care pacienţii se simţeau bine, iar după câteva ore de la accident au leşinat sau chiar au decedat.

Consecinţele unei lovituri la cap - simptomele cele mai uşoare ar trebui urmărite şi verificate

Deci, trebuie neapărat mers la doctor dacă după o lovitură la cap cineva acuză ameţeală, stare de vomă, vedere înceţoşată, pierderi scurte de memorie, sensibilitate la lumină, dificultăţi de coordonare sau echilibru, vorbire neclară, dificultăţi de concentrare sau stări de irascibilitate. Comoţiile cerebrale sunt printre cele mai frecvente în urma loviturilor la cap.

Ce ar trebui să faceţi în cazul în care cineva se loveşte la cap în apropierea voastră? Mai întâi, cel care a căzut nu trebuie mişcat din acel loc, căci poate prezenta fisuri la nivelul gâtului şi coloanei vertebrale. Se sună imediat salvarea. Dacă cel lovit la cap vomită, trebuie întors într-o parte cu cea mai mare atenţie, pentru a previne sufocarea cu vomă şi a proteja fisurile, dacă acestea există.

Schimbările de comportament pot apărea şi după lovitură, la câteva ore sau chiar zile, deci trebuie urmărită orice modificare. Cele mai frecvente sunt imposibilitatea de a se trezi la fel de uşor, culoarea tenului schimbată, ameţeli, dureri de cap şi gât şi dificultăţi de a respira.

Consecinţele unei lovituri la cap - hematoamele şi alte consecinţe mai grave

Hematoamele sunt alte consecinţe ale loviturilor, iar acestea pot apărea şi după câteva săptămâni de la accident. Hematoamele sunt cheaguri de sânge la nivelul cutiei craniene şi pot fi înlăturate prin medicaţie sau operaţie, în funcţie de mărimea lor. Hematomul intracranian apare la 23% dintre cazurile de lovituri la cap severe.

Alte consecinţe mai grave sunt: tulburări cognitive, de exemplu amnezia posttraumatică, epilepsia posttraumatică tardivă, starea vegetativă (funcţiile organelor interne există, însă pacientul nu are nicio relaţie cu mediul extern) şi demenţa posttraumatică.

Mai multe