Cele mai relaxante activităţi

8 octombrie 2015   Ce te doare

Nivelul de stres a crescut şi este în continuă creştere, pe măsură ce trece timpul. Secolul vitezei a adus multe activităţi şi obiceiuri care îi ţin pe oameni în priză de când se trezesc până când adorm. De aceea, este important să avem activităţi relaxante. De altfel, oamenii de succes, oamenii echilibraţi şi care impresionează cu calmul lor, cu siguranţă se menţin cu unele dintre cele mai relaxante activităţi.

Cele mai relaxante activităţi – cititul reduce stresul şi îmbunătăţeşte memoria

Cititul înainte de culcare şi cititul, în general, este una dintre cele mai relaxante activităţi. Studii recente au demonstrat că cititul reduce stresul semnificabil şi îmbunătăţeşte memoria. Un studiu al Universităţii din Essex a arătat faptul că citind doar 6 minute pe zi, nivelul de stres se reduce cu până la 68%. Cititul este pentru creier, ce este exerciţiul fizic pentru trup. Creierul este un muşchi ce trebuie menţinut, iar cititul este una dintre cele mai bune metode de a-l ţine cât mai în formă.

Suntem sfătuiţi mereu să facem mişcare jumătate de oră pe zi, iar mişcarea nu înseamnă neapărat să mergi la sală. A face o plimbare mai scurtă sau mai lungă este una dintre cele mai relaxante activităţi. După job, pentru a te elibera de stresul zilnic, cea mai bună metodă este o plimbare. Încearcă să descoperi noi zone şi străduţe din oraşul în care locuieşti, pierde-te prin mulţime sau admiră natura şi încearcă să nu te mai gândeşti la lucrurile care îţi provoacă stres. Studiile au demonstrat că plimbatul dezvoltă şi menţine creativitatea, dar asta nu înseamnă că doar artiştii ar trebui să beneficieze de efectele extraordinare ale mişcării fizice şi contemplării.

Cele mai relaxante activităţi – deconectează-te de la tehnologie

O altă activitate de relaxare este deconectarea de la tot ce înseamnă tehnologie. Oricât de multe beneficii ar aduce tehnologia, multe studii recente au arătat şi părţile ei proaste, printre care faptul că gadgeturi ca telefoane smart, tablete, eBook şi altele asemenea ne ţin prea mult în tensiune. Cei care preferă să citească de pe telefon sau tabletă ar trebui să ştie că nu se relaxează, căci lumina de pe ecranele acestora trimit un mesaj spre creier, care opreşte anumite substanţe să se elibereze, făcând adormitul mult mai greu. Alte studii au arătat că vizualizarea televizorului înainte de culcare nu face decât să tensioneze creierul, deoarece imaginile vizionate rămân în creier şi se desfăşoară neîncetat pe timpul nopţii. Mai ales dacă imaginile au o încărcătură emoţională mare.

O altă activitate relaxantă este meditaţia sau rugăciunea. Există studii care au arătat că acestea reduc semnificativ nivelul de stres după o zi plină, dar şi anxietatea, durerea sau depresia. Starea de rugăciune sau meditaţie este una relaxantă, în care ai nevoie de linişte şi concentrare la un singur lucru, ceea ce aduce creierul în faza de pace. De asemenea, atunci când meditezi sau te rogi, nu ai nevoie să vorbeşti, se cunoaşte faptul că prin vorbit se pierde foarte multă energie necesară relaxării.

Cele mai relaxante activităţi – meditează, roagă-te sau desfă rebusuri

Pentru cei disciplinaţi, ideea de disciplină, ordonare, planificare şi gestionare a timpului este o activitate relaxantă. Se pare că, oricât de ciudat ţi s-ar părea, persoanele care îşi planifică timpul şi sunt disciplinate în fiecare zi a vieţii lor, dau mult mai mult randament şi sunt mult mai echilibrate. De altfel, tinerii disciplinaţi au rezultate mult mai bune la şcoală, iar oamenii de succes sunt cei care îşi planifică în detaliu ziua următoare.

Dacă pentru cei boemi cititul este o activitate relaxantă, pentru cei mai realişti dintre noi, exerciţiile matematice sunt printre cele mai relaxante activităţi. Ideea este să focusăm creierul pe o singură activitate, una care ne face plăcere şi să ne creăm o obişnuinţă. Creierul trebuie angrenat în ceva, ci nu ţinut într-o stare de hipnoză, cum se întâmplă atunci când vizionăm ceva la tv sau calculator.

Orice om are nevoie de momente de relaxare, aşadar, nu rata momentul din zi în care să te simţi mai bine, mai împlinit, mai satisfăcut. Încearcă să reduci stresul zilnic cu activităţi relaxante.

Mai multe