Cele mai frecvente boli la copii pe timpul verii

19 iulie 2014   Ce te doare

Enterocolitele

Afecţiune a tractului digestiv, enterocolita (diareea) apare brusc la copiii care intră în contact cu persoane care prezintă această afecţiune sau ating obiecte deja contaminat cu virusurile care cauzează problema de sănătate. Această afecţiune se manifestă prin scaune moi, deshidratare sau vărsături.

,,Datorită consumului de lichide reci sau îngheţată, micuţii pot fi foarte receptivi şi la infecţii ale căilor respiratorii superioare, precum faringite, laringite, amigdalite, traheobronşite”, afirmă Valentina–Claudia Popescu, medic primar medicină de familie, Spitalul de Pediatrie MedLife.

Arsurile solare sau insolaţia

Fie că sunt acasă sau în vacanţă, copiii au tendinţa de a petrece cea mai mare parte a zilei la soare, astfel fiind ridicat şi riscul de apariţie a arsurile solare sau a insolaţiilor.

,,Prin expunerea excesivă la razele solare ultraviolete se pot produce arsuri solare. Uneori arsurile repetate sporesc riscul de apariţie al cancerului de piele, mai ales la persoanele cu păr şi piele mai deschise la culoare. Prin suprainfectarea zonelor de tegument arse apar infecţii cutanate. Insolaţia este deseori asociată cu arsurile solare”, ne atenţionează medicul.

Bolile de la piscină

Chiar dacă cei mici se pot simţi foarte bine petrecându-şi timpul la piscină, nu uita că aceste lucru poate cauza anumite afecţiuni, cum sunt: conjunctivita-virală, bacteriană, iritativă–determinată de clorinarea excesivă a apei, otita de piscine, dermatite micotice (pitiriazis), infecţii cutanate cu stafilococul aureus (furunculoze), dar şi tulburări digestive determinate de înghiţirea apei din bazin.

De asemenea, medicul ne previne asupra riscul de muşcături de insecte. ,,Muşcăturile de ţânţari, viespi, căpuşe vin însoţite de edem local (acumulare anormală de fluid sub piele) şi leziuni de grataj (zgârieturi) care uneori se pot suprainfecta. Se întâmplă ca la unii copii, în special cei care au teren atopic, adică o predispoziţie la asemenea reacţii, să se complice cu edem laringian şi chiar şoc anafilactic, cu risc vital”, adaugă medicul primar de medicină de familie.

Sfatul medicului

Măsuri de igienă corespunzătoare: spălatul cât mai des pe mâini al copiilor, duşuri dese, utilizarea corectă a toaletelor, folosirea de prosoape individuale;

Alimentaţie corectă: mese dese, fracţionate, consum de legume şi fructe proaspete, evitarea alimentelor conservate, mezelurilor, a alimentelor de tip fast-food, atenţie şi la produsele alimentare păstrate în condiţii improprii.

Hidratare corectă: consum echilibrat de lichide pe parcursul întregii zile, în special ceaiuri călduţe;

Purtarea de hăinuţe subţiri, lejere, deschise la culoare, şepci/pălării, ochelari de soare;

Evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00–17:00 şi folosirea cremelor cu factor de protecţie mare (30-50);

Duşuri înainte şi după îmbăierea în piscine; folosirea de sandale uşoare sau şlapi la piscine şi plajă;

Nu aplicaţi uleiuri pe suprafeţe tegumentare „arse” de soare, întrucât acestea se pot suprainfectă.

Folosiţi la nevoie spray-uri împotriva înţepăturilor de insecte cumpărate din farmacii;

În situaţia în care ştiţi că cel mic are o afecţiune preexistentă (alergii, infecţii respiratorii), fiţi precauţi pentru a preveni complicaţiile. Consultaţi medicul la primele apariţii ale simptomelor pentru a evita agravarea afecţiunii”.

Mai multe