Cele mai frecvente boli la bărbaţi

22 octombrie 2015   Ce te doare

Precum Sun Tzu spunea în anul 500 î.Hr. “Cunoaşte-ţi inamicul şi pe tine însuţi şi vei putea lupta în sute de bătălii fără dezastru”, aşa trebuie să se procedeze în orice alt război, mai ales în războiul cu boala.

Cele mai frecvente boli la bărbaţi pot fi prevenite fără probleme, asta în cazul în care aceştia îşi cunosc inamicul. Medicii au descoperit că prezenţa unor boli cresc riscul de apariţia a altor boli, într-un lanţ vicios şi periculos. Bolile de inimă, accidentul vascular cerebral şi demenţa, toate împărtăşesc aceiaşi factori de risc: fumatul, hipertensiune arterială, colesterol crescut şi predispoziţie din familie. Iată cele mai frecvente boli la bărbaţi, boli ce ucid fără milă milioane de bărbaţi din întreaga lume.

Cele mai frecvente boli la bărbaţi – bolile de inimă şi cancerele, cauzele principale ale mortalităţii în rândul bărbaţilor

Bolile de inimă sunt pe primul loc în ceea ce priveşte cauza mortalităţii la bărbaţi. Bărbaţii dezvoltă aceste boli mult mai devreme decât femeile, iar un sfert dintre cei care mor din această cauză sunt cu vârste cuprinse între 35 şi 65 de ani. Stresul, munca fizică în exces, fumatul, consumul de alcool şi mâncăruri grase sunt cauzele principale ale apariţiei bolilor de inimă.

Cancerul este o altă boală care apare frecvent la bărbaţi. Cancerul de plămâni este principalul tip de cancer ce cauzează moartea la bărbaţi, deşi acesta poate fi prevenit. Fumatul cauzează 90% din cancerele la plămâni, iar numărul fumătorilor dintre bărbaţii tineri este în creştere. Alt tip de cancer foarte des întâlnit la bărbaţi este cancerul de prostată, din fericire, acesta apare după vârsta de 50 de ani. Oricum, testarea preventivă şi noile operaţii dau rezultate bune în ultimii ani.

Cancerul de colon şi cel rectal sunt alte tipuri de cancere frecvente la bărbaţi. Analize de sânge şi colonoscopia, făcute din timp, pot preveni astfel de probleme. Cancerul testicular este o altă boală frecventă la bărbaţi, de obicei apare la bărbaţii foarte tineri, cu vârste între 15 şi 39 de ani. Acest tip de cancer poate fi prevenit dacă se depistează la timp.

Cele mai frecvente boli la bărbaţi – accidentarea din diverse cauze şi accidentele vasculare cerebrale

O altă cauză frecventă ce cauzează mortalitatea la bărbaţi este accidentarea. Din păcate, cele mai multe se referă la accidentele auto, în care mor de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei. Factorii de risc sunt nerespectarea limitei de viteză, condusul fără centură de siguranţă, nedormiţi sau sub influenţa substanţelor toxice.

Printre cele mai frecvente boli la bărbaţi sunt şi accidentele vasculare. Aceste apar în urma ischemiei, hemoragiei şi altor mecanisme. În general, bărbaţii care au colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau fumează sunt cei mai predispuşi.

Bolile de plămâni cronice obstructive, precum emfizemul şi bronşita cronică, sunt alte boli frecvente la bărbaţi. Fumătorii riscă cu până la 12 ori mai mult să dezvolte astfel de boli faţă de bărbaţii care nu au fumat niciodată.

Diabetul este o altă boală ce cauzează moartea bărbaţilor, iar, din păcate, cei mai mulţi bărbaţi nu ştiu că suferă de această boală. Asta poate fi o problemă gravă, căci diabetul necontrolat poate cauza boli ca atacuri de cord, accidente vasculare, disfuncţii ale rinichilor, orbire sau altele asemenea.

Cele mai frecvente boli la bărbaţi – suicidul şi diabetul, alte cauze frecvente de mortalitate la bărbaţi

Bărbaţii mor mai des din cauza gripelor sau pneumoniilor decât femeile. Mai ales în cazul celor care suferă deja de boli pulmonare cronice obstructive, a celor care fumează, a celor care suferă de diabet sau boli de inimă sau cei cu SIDA. De aceea, este foarte importantă imunizarea.

Depresia este unul dintre factorii de risc ai apariţiei suicidului. Acesta este o altă cauză a mortalităţii bărbaţilor. Dacă la femei, depresia se manifestă prin tristeţe, anxietate şi sentiment de inutilitate, la bărbaţi aceasta se poate ascunde în spatele unor dependenţe, precum jocurile de noroc, jocuri pe calculator sau consum de alcool şi droguri.

Printre cele mai frecvente boli la bărbaţi se regăsesc şi bolile de rinichi şi Alzheimer. Bolile de rinichi apar fie în urma complicaţiilor cauzate de diabet, fie din cauza tensiunii arteriale prea mari, fie din cauza consumului de medicamente şi a deshidratării. Alzheimer şi demenţele senine sunt la fel de des întâlnite la bărbaţii în vârstă, femeile dezvoltând mult mai des asemenea boli, din cauză că ele trăiesc mai mult.

Mai multe