Cele mai frecvente boli de oase şi articulaţii

11 ianuarie 2018   Ce te doare

ABC-ul afecţiunilor reumatismale

Cuvântul reumatism este un termen generic care face referire la boli ce afectează oasele, încheieturile şi muşchii. Există peste 200 de boli reumatismale, cu diverse cauze şi tratamente.

Avem nevoie de oase sănătoase, puternice, pentru a rămâne activi, mobili şi în formă. Oasele sunt, de asemenea, importante pentru stocarea mineralelor, precum şi pentru producerea celulelor sangvine.

Cunoscute şi ca afecţiuni musculo-scheletice sau articulare, bolile reumatismale sunt frecvente în lume. De pildă, statisticile arată că 30% din populaţia adultă a Europei suferă de diverse boli reumatice.

Se distring mai multe tipuri de boli reumatice: cele de tip inflamator (poliartrita reumatoidă, spondilită anchilozantă, artrita juvenilă), degenerative (artroza) şi osoase (osteoporoză). Există şi un reumatism de origine infecţioasă precum artrita septică (inflamarea articulară cauzată de o infecţie).

Unele afecţiuni reumatice sunt benigne, altele grave, potenţial invalidante, cu impact negativ asupra calităţii vieţii şi chiar a duratei ei. Prezente la orice vârstă, bolile de oase şi articulaţii sunt prima cauză de handicap în lume şi de dureri prelungite.

De ce apar

Există numeroase cauze implicate în apariţia bolilor reumatice: ereditatea, traumatismele, infecţiile virale sau bacteriene, obzitatea, fumatul, bolile autoimune sau metabolice, stresul prelungit. După intrarea la menopauză, femeile sunt mai expuse durerilor reumatice.

Cum se manifestă

Simptomele variază în funcţie de mecanismul bolii reumatice. Există totuşi simptome comune, printre care durerea, umflarea şi rigiditatea articulară (care poate fi matinală sau după schimbarea poziţiei). În cazul reumatismului degernerativ, durerea se manifestă mai ales în timpul activităţilor fizice intense. În schimb, în cazul celui de tip inflamator, durerea articulară poate trezi persoana în timpul somnului de noapte.

Durerea de spate, simptom frecvent

Unul dintre cele mai frecvente simptome, durerea de spate are numeroase cauze. Printre acestea, se numără traumatismele, suprasolicitarea, ridicarea de greutăţi, obezitatea, profesiile sedentare, sporturile practicate excesiv, entorsele ligamentare sau o întinderea musculară, afecţiunile degenerative ale micilor articulaţii sau ale discurilor intervertebrale, hernia discului intervertebral, o fractură, tasarea vertebrală datorata osteoporozei. Tratamentul durerii de spate include şedinţe de fizio şi kinetoterapie şi medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene, decontracturante musculare etc.).

Oasele, barometru pentru vreme

Când se „strică” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulaţii şi climă (umiditate, frig, presiune atmosferică).Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflaţi la nivelul terminaţiilor nervoase ale articulaţiilor. Cei mai afectaţi sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie şi gimnastică medicală adaptată.

Ştiai că...

...o boală reumatică nu este o contraindicaţie absolută pentru a face mişcare? Este însă nevoie de un sport de intensitate moderată, care să nu pună presiune pe articulaţii, cel mai potrivit fiind înotul.

Mai multe