Ce trebuie să ştii despre sindromul premenopauzei

8 august 2016   Ce te doare

Dar până la instalarea menopauzei, fiecare femeie experimentează sindromul premenstrual, o perioadă de tranziţie care se instalează cu 3-5 ani înainte de menopauză. Simptomele pot fi foarte diferite de la caz la caz, aşa cum şi vârsta la care femeia intră în premenopauză variză.

Unele femei pot sesiza semne de instalare a premenopauzei începând cu vârsta de 40-45 de ani, pe când unele dintre femei experimentează acest sindrom înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani. Când ciclul menstrual lipseşte cu desăvârşire 12 luni consecutive, medicii consideră că pacienta a intrat la menopauză.

Printre factorii care predispun la instalarea premenopauzei şi ai menopauzei, respectiv, se numără:

Histerectomia – în urma unei intervenţii în care se extirpă doar uterul, lăsând ovarele, nu duce la instalarea menopauzei (cu toate că menstruaţiile vor lipsi, ovarele produc estrogen). Totuşi, histerectomia poate induce instalarea menopauzei mai devreme decât media de vârstă.

Istoricul din familie – de multe ori, vârsta la care femeia intră în menopauză tinde să fie aceeaşi cu a mamei.

Fumatul – cercetările spun că femeile fumătoare intră mai repede la menopauză cu 1-2 ani decât femeile nefumătoare.

Femeile care nu au născut – sunt studii recente care spun că femeile care nu au născut prezintă riscul de a intra mai repede la menopauză.

Printre simptomele tipice pe care femeile cu sindromul premenopauzei le experimentează se numără:

Bufeuri şi tulburări ale somnului– aproximativ 65-75% dintre femei experimentează bufeurile, transpiraţiile nocturne, care le afectează calitatea somnului

Menstruaţie neregulată– unele dintre femei se chinuies cu cicluri mai lungi de 28 de zile, mai scurte, abundente sau nu. De asemenea, pot exista perioade de luni întregi în care menstruaţia să lipsească cu desăvârşire ca apoi să revină pentru alte câteva luni.

Salturi de dispoziţie– depresie, iritabilitate, calm sunt câteva dintre stările pe care femeile aflate în premenopauză le pot experimenta în decursul unei singure zile.

Pierderea de masă osoasă– odată cu scăderea nivelului de estrogen, există riscul apariţiei osteoporozei şi fracturilor.

Fluctuaţii ale colesterolului– schimbările hormonale pot duce la creşterea valorilor colesterolului rău (LDL) şi scăderea valorilor colesterolului bun (HDL), amândouă având ca primă reacţie creşterea riscului bolilor coronariene.

Kilograme în plus– nu toate femeile se îngraşă în această fază de premenopauză, dar este bine să ştie că pot lua în greutate până la 10 kg, stratul de grăsime acumulându-se mai ales în zona burţii.

Disfuncţii ale vezicii urinare şi vaginului– odată cu scăderea cantităţii de estrogen, scade elasticitatea ţesutului vaginal, creşte riscul infecţiilor vaginale şi urinare. Pierderea tonusului ţestului vaginal duce la apariţia incontinenţei urinare.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

”Cum nu există o analiză de sânge sau de urină care să certifice dacă femeia este la stadiul de premenopauză sau chiar menopauză, sfatul meu este ca fiecare femeie să înceapă să-şi noteze toate manifestările pe care le trăieşte zi de zi. Chair dacă menopauza se instalează între 45-51 de ani, organismul intră în schimbări hormonale cu câţiva ani mai înainte de încheierea menstruaţiei. Această perioadă se numeşte premenopauză şi începe la 40 de ani când femeile ar trebui să meargă la două controale ginecologice pe an. Ecografia transvaginală, testul Papanicolau şi examen de secreţii sunt trei dintre analizele pe care orice femeie este bine să le facă în această fază de premenopauză. Fibromul uterin se diagnostichează frecvent atunci când femeia a intrat la premenopauză. Profilul hormonal se schimbă foarte mult şi este foarte important să monitorizăm cum dereglările hormonale influenţează sau nu dezvoltarea tumorilor, aşa cum este şi fibromul”.

Mai multe