Ce trebuie să ştii despre sindromul colonului iritabil
Nu sunt cunoscute cauzele bolii
Sindromul colonului iritabil nu este o afecţiune ale căror cauze sunt cunoscute, deşi este o problemă de sănătate frecventă. În ceea ce priveşte simptomele, acestea sunt durerea abdominală, diareea şi/sau constipaţia, balonarea şi senzaţia că intestinele nu se golesc niciodată.
Şi halena, adică respiraţia urât mirositoare, poate fi semn că suferi de sindromul colonului iritabil. Şi copiii pot suferi de această afecţiune, de aceea, dacă prezintă astfel de simptome trebuie ca părinţii să meargă cu ei la un consult, la medic.
Factori care pot agrava boala
Manifestările acestei afecţiuni pot fi agravate de unele alimente (ciocolata, fasolea, varza, conopida, laptele), dar şi de lipsa mişcării. Şi stresul poate agrava simptomele şi poate creşte frecvenţa crizelor. De asemenea, manifestările bolii se pot acutiza la femei înainte şi în timpul menstruaţiei, din cauza fluctuaţiilor hormonale.
Potrivit datelor unui studiu efectuat la Clinica Taleghani, Iran, anxietatea şi depresia au legătură cu această afecţiune. Aceste două tulburări se regăseau la aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil care au luat parte la cercetare.
Metode de tratament
Cum această tulburare gastrointestinală are simptome variate, nu există teste sau examene specifice de identificare, de aceea medicul pune diagnosticul prin eliminarea altor boli care pot da simptome similare sindromului colonului iritabil, în urma unor investigaţii medicale.
Cum nu există o terapie pentru aceast boală, medicul va recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor, în funcţie de fiecare pacient în parte.
Poate indica antidepresive, laxative, suplimente naturale cu fibre, dar şi antidiareice şi antispasmodice. Este, de asemenea, nevoie de un regim alimentar personalizat.
Hidratarea este foarte importantă, de aceea trebuie să nu uiţi de cei doi litri de apă pe care trebuie să îi consumi zilnic.