Ce trebuie să ştii despre insuficienţa cardiacă

16 noiembrie 2018   Ce te doare

Factorii de risc

Insuficienţa cardiacă poate apărea din cauza bolilor genetice, cardiopatiei ischemice, bolilor inflamatorii, infarctului miocardic, hipertensiunii arteriale, aritmiilor sau vârstei înaintate. Dacă sunt identificate din timp, te pot ajuta să previi agravarea stării de sănătate. De asemenea, există şi alţi factori de risc, precum deficienţa de vitamine, apneea în somn, intoxicaţia cu metale grele, fumatul, anemia, disfuncţiile tiroidiene, dieta nesănătoasă, cu un conţinut ridicat de grăsimi şi sare, sau sedentarismul.

Cele mai întâlnite simptome

În stadiile incipiente este posibil ca această afecţiune să nu prezinte simptome, însă ele pot apărea pe parcus. Printre acestea se numără creşterea frecvenţei cardiace, retenţia apei şi a sării în organism pentru a spori cantitatea de sânge, senzaţia de oboseală sau respiraţia îngreunată, creşterea bruscă în greutate, din cauza acumulării fluidelor, urinarea frecventă, umflarea picioarelor sau palpitaţiile. Pentru o diagnosticare corectă nu este suficientă doar prezenţa unuia sau a mai multor simptome, deoarece pot fi indicatori ai altor afecţiuni, de aceea doar în urma unui consult de specialitate poţi primi un diagnostic corect.

Metodele de diagnosticare

Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie să faci o serie întreagă de investigaţii. Pentru a putea pune un diagnostic sigur, medicul va folosi una sau mai multe metode. Printre acestea, cele mai folosite sunt examinarea fizică a pacientului, radiografia toracică, ecocardiograma, RMN-ul, testele de sânge şi tomografia computerizată.

Cum o ţii sub control

Deşi insuficienţa cardiacă este o afecţiune cronică, poate fi ameliorată şi ţinută sub control, dar nu se vindecă niciodată complet. De aceea, ai nevoie de un tratament pe care medicul îl va alege în funcţie de cauza care a declanşat boala şi de severitatea simptomelor. Aceasta poate consta în administrarea medicamentelor specifice (betablocante, anticoagulante sau diuretice), în schimbarea stilului de viaţă şi al dietei. Eliminarea surselor de stres, sportul practicat regulat, un regim alimentar sănătos, fără sare, contribuie, de asemenea, la reducerea simptomelor asociate cu insuficienţa cardiacă, îmbunătăţind funcţiile muşchiului inimii.

Mai multe