Ce trebuie să ştii despre HPV
Există peste 100 de virusuri papiloma umane, ele putând afecta fie pielea, fie mucoasele. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer. Există peste 30 de virusuri papiloma umane transmisibile sexual clasificate în tipuri cu risc crescut (oncogenice) sau scăzut.
Atât la bărbaţi, cât şi la femei, virusurile papiloma umane pot cauza apariţia negilor genitali. Aceştia se manifestă sub forma unor umflături mici, care dau usturime şi disconfort, însă negii pot exista şi fără simptome sau sunt prea mici pentru a fi văzuţi. Negii genitali se transmit prin contact sexual vaginal, oral sau anal. Atunci când suprafaţa afectată de negi este mai mare, prezervativul nu asigură protecţie suficientă. Infecţia poate avea o perioadă de incubaţie mare, astfel pot trece şi câteva luni între momentul infectării cu HPV şi cel al apariţiei negilor.
Cancerul de col, cea mai gravă complicaţie
În 99,7% din cazurile de cancer uterin sunt implicate virusurile papiloma umane. După infectare, perioada de transformare în leziune canceroasă durează în jur de 10-15 ani. Totuşi, este posibil ca tranziţia spre malignitate să dureze numai doi ani. Vaccinul anti HPV creează protecţie temporară faţă de virus, imunizarea putând preveni apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin.
Din cele peste 100 de tuplini de HPV, 15 au fost clasificate ca având risc de a produce leziuni canceroase. În Europa, în unul din două cazuri de cancer uterin este implicată tulpina 16. Celelalte tulpini care pot evolua spre cancer sunt 18 (20 la sută), tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 şi 59 având o frecvenţă mai redusă. Se estimează că 70 la sută din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial sunt produse de tulpinile 16 şi 18.
Organismul le poate elimina
Nu întotdeauna infecţiile cu tulpini maligne de HPV evoluează spre cancer. Astfel, multe infecţii de acest tip sunt eliminate de sistemul imunitar la câteva luni după contractarea HPV. Administrarea anticoncepţionalelor orale, fumatul, sistemul imunitar slăbit şi stresul sunt câţiva dintre factorii care favorizează riscul de evoluţie canceroasă a infecţiei cu HPV.
Bine de ştiut
Mai mult de jumătate din cazurile de cancer penian sunt cauzate de virusurile papiloma umane, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii spanioli de la Institutul Catalan de Oncologie. Această formă de boală este însă destul de rară, în Europa ea reprezentând doar unu la sută din totalul cancerelor la bărbaţi. Se pare că virusurile papiloma umane sunt implicate în 12 la sută din totalul cancerelor oro-faringiene la ambele sexe. De asemenea, infecţia cu HPV poate da cancer vulvar, anal sau vaginal.
Se depistează prin testul Babeş-Papanicolau
Testul Babeş-Papanicolau detectează existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în cancer. Examenul constă în recoltarea cu ajutorul unei spatule a celulelor de pe suprafaţa colului uterin. Proba prelevată se analizează la microscop. Dacă apar modificări suspecte ale celulelor, se efectuează colposcopia (examinare a colului cu ajutorul unui aparat special, dotat cu lupă şi cu o sursă de lumină). Diagnosticul clar se pune numai după efectuarea biopsiei.
Medicii recomandă tuturor femeilor active sexual efectuarea anuală a testului Babeş-Papanicolau.