Ce trebuie să ştii despre conjunctivită

4 octombrie 2017   Ce te doare

În funcţie de cauzele apariţei, conjunctivitele pot fi bacteriene sau virale, iar în acest caz sunt extrem de contagioase. Atunci când sunt declanşate de un alergen sau de o substanţă chimică, conjunctivitele nu sunt contagioase.

Fardurile, o cauză frecventă

Conjunctivitele de natură bacteriană sau virală se răspândesc prin tuse, strănut sau folosirea în comun a obiectelor, cum sunt prosopul sau faţa de pernă. Infecţiile virale se transmit prin virusurile herpes simplex, varicela zoster şi Epstein Barr.

Conjunctivita microbiană se declanşează atunci când ochiul intră în contact cu bacterii, cum sunt streptococii, stafilococii, gonococii sau chlamydii. O altă cauză a apariţiei conjunctivitei sunt substanţele alergene, mai exact praful, polenul sau fardurile.

Lentilele de contact, fumul de ţigară sau clorul din apa de la piscină pot irita, de asemenea, membrana ochiului, ducând la inflamarea acesteia. Cei care poartă lentile trebuie să întrerupă purtarea lor şi să le folosească doar după un consult de specialitate. Netratate corespunzător, conjunctivele pot avea complicaţii cum sunt blefaritele (inflamarea pleoapelor), ulcere marginale sau infiltraţii corneene.

Apare sensibilitatea la lumină

Simptomele conjunctivitei încep, de obicei, la un ochi, iar după câteva zile se răspândesc şi la celălalt. Primul simptom constă în înroşirea ochiului, iar în cazul conjunctivitelor bacteriene şi alergice, se umflă pleoapele. În acelaşi timp, ochiul lăcrimează, apare senzaţia de mâncărime, usturime şi de jenă, ca şi cum în ochi ar fi un corp străin.

Când conjunctivita este declanşată de virusuri sau de substanţe alergene, apar scurgeri apoase clare din ochi, iar atunci când este cauzată de bacterii, scurgerile sunt galbene. Din acest motiv, dimineaţa, la marginea ochiului se formează o crustă. Sensibilitatea la lumină şi tulburările de vedere sunt alte simptome ale afecţiunii.

Citeşte şi: Exerciţii pentru ochi sănătoşi

Piscinele, un factor de risc

Folosirea în comun a obiectelor de igienă, cum sunt prosoapele, a produselor cosmetice, cum sunt fardurile, de ochi, rimelurile sau creioanele de contur pot duce la răspândirea afecţiunii. În cazul copiilor, ei sunt expuşi la creşă, grădiniţă sau şcoală. Piscinele neigienizate corespunzător pot fi, de asemenea, un factor de risc în răspândirea afecţiunii.

Pentru a preveni conjunctivita se recomandă spălarea mâinilor şi a feţei cu apă şi săpun. Cei care suferă de conjunctivită trebuie să folosească comprese sterile şi ser fiziologic pentru a îndepărta secreţiile şi este interzisă folosirea la comun a prosoapelor sau a cosmeticelor. Tratamentul durează între 5 şi 7 zile, în funcţie de recomandarea doctorului, chiar dacă simptomele dispar în primele zile de la administrare.

Bine de ştiut

Conjunctivita poate apărea şi la nou-născuţi, atunci când canalul lacrimal nu este complet deschis.

Sfatul specialistului

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie, policlinica Sanador Victoriei, Bucureşti

La apariţia simptomelor adresaţi-vă medicului oftalmolog. Nu folosiţi picături la sfatul celor din jur sau a farmacistului. Numai oftalmologul poate stabili tratamentul în funcţie de tipul conjunctivitei. Evitaţi folosirea compreselor sau a pansamentelor oculare, ochiul nu trebuie acoperit. Este interzis spălatul sau ştersul ochilor cu ceai, cum este cel de muşeţel, aceste practici ducând la agravarea simptomatologiei.

Mai multe