Ce trebuie să faci dacă ai psoriazis

28 octombrie 2017   Ce te doare

Este o boală genetică influenţată de factori de mediu, fiind întâlnită la fumători şi la cei care consumă cantităţi mari de alcool. Poate apărea, cel mai desea, spre 30 de ani. Crizele pot începe cu o infecţie bacteriană în gât. Psoriazisul poate fi totodată o reacţie la unele medicamente.

Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de aceeaşi afecţiune.

Este important să menţii pielea hidratată folosind ulei de baie, substitute pentru săpun sau loţiune. De asemenea, este bine să menţii umed aerul în cameră.

Cel mai frecvent întâlnită formă de psoriazis este cea cu plăci, aproximativ 80% din cazurile de psoriazis. Aceasta se manifestă prin porţiuni de piele îngroşată, solzoasă, cu tentă albicioasă, argintie sau roşiatică, ce se pot pot dezvolta pe orice regiune a corpului, în special pe coate, scalp, genunchi şi zona lombară.

Află AICI legătura dintre gluten şi psoriazis

Psoriazisul afectează şi unghiile, peste 50% dintre pacienţi prezentând modificări la nivelul unghiilor de la mâini sau picioare.

Simptomele pot să dispară de la sine, chiar şi fără tratament, după care revin, în funcţie de factorii de risc la care te expui. Dacă simptomele persistă, cere sfatul medicului. Tratamentul convenţional include prescierea de loţiuni, şampoane şi creme pentru aplicarea pe piele. În cazurile mai severe, tratamentul cu ultraviolet îi poate ajuta pe cei cu psoriazis.

Atenţie!

Nu poţi preveni psoriazisul, dar este adesea posibil să-l ţii sub control. Soarele este benefic, iar tehnicile de relaxare pot fi de folos, întrucât stresul este adesea un factor major. De asemenea, suplimentele de vitamina D, betacaroten şi zinc pot juca un rol important.

Mai multe