Ce trebuie să facă pe caniculă pacienţii cu diabet. Sfaturile medicului
Temperaturile ridicate din timpul verii pot avea un impact major asupra sănătății, în special pentru persoanele în vârstă, pacienții cu boli cardiovasculare și cei cu diabet zaharat.
Pentru a preveni complicațiile în timpul valurilor de căldură, este important să se acorde atenţie următoarelor:
✔️Hidratarea corespunzătoare – consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă sau băuturi neîndulcite).
✔️Evitarea expunerii la soare la orele de vârf (11:00 – 17:00).
✔️Îmbrăcăminte adecvată – haine subțiri, deschise la culoare, pălărie sau șapcă pentru protecția capului.
✔️Încălțăminte potrivită – care acoperă talpa și degetele, pentru a preveni arsurile, mai ales în cazul celor cu neuropatie diabetică.
Riscuri specifice pentru persoanele cu diabet
𝐃𝐫. 𝐑𝐚𝐥𝐮𝐜𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐬𝐚𝐫𝐮, 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫 𝐃𝐢𝐚𝐛𝐞𝐭, 𝐍𝐮𝐭𝐫𝐢ț𝐢𝐞 ș𝐢 𝐁𝐨𝐥𝐢 𝐌𝐞𝐭𝐚𝐛𝐨𝐥𝐢𝐜𝐞 – Spitalul Universitar de Urgență București, explică: "De ce pacienții cu diabet zaharat sunt mai speciali? Pentru că valorile glicemice în astfel de perioade caniculare pot crește, iar un motiv ar putea fi chiar deshidratea. Pe de altă parte studiile au arătat că acești pacienți au un risc mai mare de deshidratare comparativ cu populația generală. Este foarte importantă hidrarea (aprox 2 litri pe zi), cu posibilitatea creșterii aportului de lichide neîndulcite. De asemenea de cele mai multe ori, pacienții cu diabet zaharat tip 2 asociază și hipertensiune (valori crescute ale tensiunii arteriale), iar acesta ar fi un motiv în plus pentru care la orele amiezii persoanele cu aceste patologii să evite deplasările în aer liber".
𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱ă𝗿𝗶 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿e în 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝘃𝗲𝗿𝗶𝗶
Pentru o bună gestionare a diabetului în sezonul cald:
👉🏻Fructele se consumă ca gustare, la distanță de cel puțin 3 ore de mesele principale (~200g/gustare).
👉🏻Sucurile și fresh-urile de fructe trebuie evitate – acestea nu înlocuiesc o gustare sănătoasă.
👉🏻Evitați alimentele procesate bogate în sodiu, grăsimi și aditivi (fast-food, prăjeli, lactate grase, carne grasă).
👉🏻Limitați consumul de zahăr – dulciuri, sucuri, înghețată, băuturi aromate, limonadă cu zahăr/miere, energizante, pot provoca fluctuații glicemice mari.
👉🏻Înghețata – este de preferat cea fără zahăr, cu îndulcitori, în cantități moderate.
❗️Evitați alcoolul – favorizează deshidratarea și crește riscul de hipoglicemie atunci când este combinat cu insulină sau alte tratamente antidiabetice.
ℹ️Monitorizarea glicemiei și contactul cu medicul
„Este esențial ca pacienții cu diabet să își monitorizeze mai frecvent glicemia în această perioadă. Dacă valorile sunt constant prea mari sau prea mici, trebuie contactat medicul curant,” adaugă Dr. Cursaru.
ℹ️„De asemenea, este recomandat ca persoanele cu diabet să stea în încăperi răcoroase (cu aer condiționat, dacă este posibil) și să iasă afară doar dimineața sau seara, îmbrăcate și încălțate adecvat.”