Ce sunt artropatiile microcristaline şi cum te afectează
Aceste artrite provoacă crize foarte dureroase, cu umflarea rapidă, dar tranzitorie, a articulaţiei. Ele se vindecă fără a lăsa sechele.
Cauze genetice
Guta rezultă în urma hiperuricemiei cronice mai mari de 7 ml/dcl produse prin 2 mecanisme şi anume: excesul de producere de acid uric şi deficit de eliminări renale.
Cristalele specifice acestei afecţiuni sunt responsabile de excesele articulare acumulate şi de apariţia tofilor gutoşi. Adică nişte depuneri de acid uric sub piele, în special la nivelul pavilionului urechii, degete, mână, corzi vocale, inimă.
Guta mai poate fi cauzată şi de alimentaţia bogată în carne rosie şi mai ales dacă exista un exces de acid uric ce nu poate fi eliminat prin filtrare renala. În ambele situaţii se instalează hiperuricemia. În timp, acidul uric se cristalizează la nivelul articular, în special la nivelul articulaţiei metatarso-falangiene (adică degetul mare de la picior) şi la nivelul gleznei. Deci pe lângă gena care te poate predispune la această afecţiune, contribuie substanţial şi excesul de alimente de origine animală, obezitatea, consumul de cantităţi mari de alcool, sau chiar şi unele medicamente crae pot cauza apariţia gutei.
Află cum îţi modifică stilul de viaţă această afecţiune AICI
Stadii ale bolii
Această afecţiune cunoaşte 4 stadii şi anume ;
- hiperuricemia simptomatică
- artrita acută la degetul mare de la picior
- perioada intercritică cu atacuri acute recurente
- guta cronică topacee cu atacuri acute recurente
În faza acută se administrează antinflamatoare nonsteroidiene (AINS), colchicină şi analgezice.
Restricţii şi pericole
În cazul în care consumi cu regularitate alcool, tutun, proteine sub forma shake-urilor proteice şi carne mai ales roşie. toate aceste obiceiuri te pot predispune la a dezvolta gută.
Este foarte important ca să faci sport constant pentru că în felul acesta vei evita acumularea acidului uric la nivelul articulaţiilor, fapt care determină ulterior inflamaţiile şi durerea specifică gutei.
Se recomandă un stil de viaţă mai ales alimentar echilibrat fără excese, bazat pe fructe şi legume.