Ce semnale „anunţă“ cancerul de sân

7 octombrie 2014   Ce te doare

Ultimele statistici privind cancerul de sân din România sunt un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte această afecţiune tot mai des diagnosticată: în fiecare an aproximativ 7.000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar, iar această boală este şi principala cauză de deces în rândul femeilor din ţara noastră.

Ceea ce este important de ştiut este că 70% din cazurile de cancer mamar pot fi depistate şi ulterior tratate printr-o simplă autoexaminare, respectiv o ecografie mamară sau o mamografie.

Mai poţi citi şi:

- 6 simptome care ar putea anunţa un cancer

- Tot mai multe cazuri de cancer mamar

- Ce trebuie să ştii despre cancerul la sân

,,După depăşirea vârstei de 20 de ani este recomandat ca orice femeie să înceapă să se palpeze o dată pe lună, cu o săptămână înainte de menstruaţie. E important de reţinut că prezenţa nodulilor nu este neapărat un indicator al cancerului mamar, însă nu trebuie în nici un caz ignorat. Mai mult decât atât, 8 din 10 noduli sunt benigni sau doar chisturi mamare (săculeţi plini de lichid), dar întotdeauna este mai bine ca atunci când simţiţi orice modificare a sânului să consultaţi medicul specialist. Majoritatea formaţiunilor maligne care duc în timp la apariţia cancerului sunt de cele mai multe ori nedureroase şi nu incomodează la atingere, însă oricare ar fi cazul, dacă descoperiţi un nodul la nivelul sânului, trebuie să mergeţi la un control. Reţineţi, cancerul poate fi depistat clinic cu ani de zile înainte de a se manifesta cu o simptomatologie concretă”, explică Florentina Pescaru, medic specialist oncologie în cadrul Spitalului ,,Sf. Constantin” din Braşov. Cele mai întâlnite semnale ale bolii

Pe lângă nodulii mamari, principalii factori care indică prezenţa acestei afecţiuni, specialiştii susţin că mai pot apărea şi alte semnale, mai ales în cazul cancerului mamar inflamator. Printre acestea se numără schimbarea dimensiunii sânilor, mai exact ei se modifică în mod vizibil şi devin asimetrici.

De asemenea, schimbările care apar la nivelul mamelonului pot anunţa prezenţa unui cancer mamar. Acestea îşi schimbă forma, pigmentaţia devine mai intensă şi pot apărea scurgeri. În cazul femeilor de peste 50 de ani, mamelonul poate fi distorsionat din cauza apariţiei unor excrescenţe şi îngroşări la nivelul epidermei.

Cât de important este factorul genetic

Deşi istoricul medical al familiei este important când vine vorba de cancer, nu numai cel de sân, medicii spun că nu în toate cazurile boala se manifestă din generaţie în generaţie.

„Deşi factorul genetic constituie un declanşator însemnat pentru apariţia acestei boli, 80% din cazurile de cancer mamar nu au istoricul familial ca factor de risc. Actualmente, vârsta este un pericol tot mai mare, astfel că femeile de 65 de ani au un risc de două ori mai mare să se confrunte cu diagnosticul cancerului mamar decât o femeie de 40 de ani. La fel, în perioada de premenopauză (45-49 de ani) şi postmenopauză, incidenţa acestuia este mult mai mare. Printre alţi factori de risc se numară menstruaţie menarhă (primul ciclu) precoce - înaintea vârstei de 12 ani, menopauza întârziată (după 55 de ani) şi bineînţeles, un stil de viaţă neglijent, neechilibrat caracterizat prin excesul de cafea, tutun, sedentarism şi obezitate”, mai adaugă medicul oncolog Florentina Pescaru.

Mai multe