Ce se ascunde în spatele febrei

3 noiembrie 2010   Ce te doare

Temperatura corpului nostru variază de-a lungul zilei în funcţie de ritmul circardian. Ea este mai scăzută dimineaţa şi mai crescută după-amiaza târziu şi seara. Temperatura este influenţată, de asemenea, de exerciţiile fizice şi de ciclul menstrual. Trebuie să ştii că temperatura normală nu este de 37ºC, ci variază de la o persoană la alta între 36,1ºC şi 37,2ºC. Există patru grade de febră: - starea subfebrilă: 37-38ºC - febra moderată: 38-39ºC - febra ridicata: 39-41ºC - febra foarte ridicată: mai mult de 41ºC (hipertermie)

Trebuie să ştii însă că gradul de febră nu este direct proporţional cu gravitatea problemei de sănătate pe care o ascunde. Boli banale precum răceala pot să provoace febră ridicată şi boli grave, precum cancerul, dau o stare subfebrilă sau o febră moderată. De aceea, indiferent de temperatura pe care ţi-o arată termometrul, trebuie să mergi la medic dacă febra persistă 7 zile.

Atenţie la febra copiilor!

Copiii fac deseori febră, iar aceasta pentru că la ei sunt mai frecvente infecţiile bronho-pulmonare, cele ORL, gripa şi răcelile. Dacă bebeluşul este mai mic de 3 luni, trebuie să consulţi un medic de cum apare o febră mai mare de 38,3ºC şi nu-i administra niciun fel de tratament ori comprese fără recomandarea pediatrului. La bebeluşii între 3 luni şi doi ani, alarmantă este febra care persistă mai mult de o zi, iar la cei mai mari de doi ani trebuiie să chemi medicul dacă febra persistă trei zile. În cazul în care copilul refuză să mănânce şi să bea, este agitat, plânge când îi schimbi scutecul şi ori de câte ori îi modifici poziţia şi dacă este letargic, cheamă cât mai repede medicul, pentru că toate acestea sunt semne de meningită - o infecţie a membranelor şi lichidului care înconjoară creierul şi măduva spinării. Alarmantă este şi situaţia în care un nou-născut are o temperatură mai mică de 36,1ºC. În primele luni de viaţă, corpul bebeluşului nu reglează eficient temperatura. Când este bolnav, temperatura lui poate fi mai mică decât cea normală.

Şi cancerul creşte temperatura corpului

Şi la adulţi, ca şi la copii, temperatura corpului creşte, în cele mai multe cazuri, ca urmare a contractării unor boli infecţioase, virale ori bacteriene, cum sunt răceala, gripa, pneumonia, tuberculoza, HIV, endocardita (care afectează inima), toxiinfecţiile alimentare, “boala sărutului” (mononucleoza infecţioasă), gastroenterita, infecţiile urinare, rănile infectate. Trebuie să ştii însă că febra apare şi în alte boli, cum ar fi cancerul, insolaţia sau bolile inflamatorii de tipul artritei reumatoide. Dintre toate tipurile de cancer, leucemia, limfomul şi cancerul renal au mai des ca simptom febra, care se întinde pe o perioadă îndelungată.

Embolismul pulmonar, o altă cauză

Chiar şi medicamente precum cele care tratează hipertensiunea arterială sau convulsiile, chimioterapicele, iar uneori şi antibioticele pot creşte temperatura corpului. Obstrucţia unei artere pulmonare cu cheaguri de sânge, problemă numită embolism pulmonar şi care poate duce la infarct pulmonar, la accident vascular cerebral ori la moarte subită, se manifestă deseori prin febră. La aceasta se adaugă şi alte simptome: senzaţia de lipsă de aer, frecvenţă respiratorie crescută, junghi toracic, transpiraţie şi palpitaţii.

Te-ar mai putea interesa:

Inamicii sistemului imunitar

Răcim de 200 de ori de-a lungul vieţii!

Ce pot ascunde transpiraţiile din timpul nopţii

Mai multe