Ce să faci ca să nu te doboare canicula

12 iulie 2017   Ce te doare

Epuizarea, crampele, stările de leşin şi nervozitatea sunt câteva dintre simptomele cu care vine la pachet canicula, o adevărată probă de foc pentru organism. Când corpul este expus temperaturilor mari, ce depăşesc 33 °Celsius, apar supraîncălzirea şi pierderea de lichide.

Organismul încearcă să normalizeze temperatura internă prin redirecţionarea circulaţiei sângelui la nivelul pielii. În urma transpiraţiei excesive, se pierd lichide şi săruri minerale, ceea ce explică apariţia unor stări precum durerile de cap, crampele şi oboseala excesivă.

Chiar şi persoanele fără probleme de sănătate pot suferi un accident vascular cerebral pe caniculă, în condiţii de umiditate crescută. De reţinut! Când temperaturile depăşesc 32°Celsius, ventilatoarele nu mai pot face faţă, cele mai potrivite pentru răcirea încăperilor fiind aparatele de aer condiţionat. Canicula duce şi la scăderea tensiunii, întrucât vasele de sânge se dilată, în încercarea de a elimina căldura. În acest context, inima bate mai tare, pentru a normaliza temperatura. Căldura poate cauza şi erupţii cutanate, din cauza transpiraţiei excesive. Persoanele vulnerabile sunt copiii, vârstnicii, obezii şi cei cu boli cronice precum diabetul.

...răspunzător de reglarea temperaturii corpului este hipotalamusul, structură de la nivel cerebral?

Pentru a preveni problemele de sănătate în această perioadă, este necesar să respecţi câteva reguli:

- Evită ieşirile în oraş în intervalul 12:00 – 16:00, când căldura este la intensitate maximă. În cazul în care acest lucru nu poate fi amânat, trebuie să se evite locurile aglomerate, unde nu există aer condiţionat.

- Poartă îmbrăcăminte subţire, de culori deschise, din materiale naturale. Nu uita nici ochelarii cu filtru UV, pălăria de soare şi aplică pe piele creme cu factor de protecţie solară.

- Bea multă apă sau sucuri naturale de fructe, pentru un plus de vitamine şi minerale. Ia o sticlă cu apă la tine dacă pleci la drum. Evită alcoolul şi cafeaua, întrucât accentuează deshidratarea.

- Ferestrele expuse direct soarelui trebuie acoperite cu draperii opace. În încăperi sunt indicate sistemele de ventilaţie şi cele de climatizare.

- Efortul fizic trebuie evitat în mijlocul zilei. De asemenea, nu este recomandată prepararea unor mâncăruri care presupun fierbere sau coacere timp îndelungat, pentru a nu încălzi suplimentar casa.

- Duşurile cu apă la temperatura camerei ajută la răcorirea corpului.

- Alimentaţia trebuie adaptată, favorizându-se fructele şi legumele proaspete, în detrimentul grăsimilor.

- Mănâncă puţin şi des. Pentru a digera mâncărurile mai grele, corpul îşi măreşte uşor temperatura, ceea ce nu este de dorit când afară este oricum prea cald.

Copiii nu trebuie lăsaţi în maşini închise, expuse la soare.

Principalele manifestări, în caz de temperaturi ridicate, sunt: stare de rău general, oboseală, şocul caloric (febră, tegumente uscate, pierderea cunoştinţei), şoc hipovolemic (ce se manifestă prin: tegumente reci şi palide, hipotensiune arterială), crampe musculare la nivelul membrelor superioare şi inferioare, tulburări de ritm cardiac, insomnii neobişnuite care pot fi cauzate de scăderea melatoninei din creier, determinând apatie sau stare de nervozitate, creşterea hormonilor tiroidieni din cauza creşterii temperaturii ambientale care accentuează starea de iritabilitate şi de agitaţie.

Persoanele cu risc crescut sunt: copiii, vârstnicii, femeile gravide şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii. Pentru ca sănătatea dvs. să se menţină în parametri optimi, în caz de caniculă, trebuie să: încetaţi orice fel de activitate fizică îndelungată şi să vă odihniţi într-un loc răcoros dacă vă resimţiţi în urma expunerii la temperaturi ridicate; să evitaţi ieşirile şi activitatea fizică în timpul orelor „calde” ale zilei, în special în intervalul orar 12:00-16:00; să practicaţi activităţile sportive dimineaţa sau seara, astfel veţi creşte rezistenţa organismului la canicula de peste zi. Evitaţi efectuarea unor eforturi fizice susţinute, în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime.

Mai multe