Ce poţi face pentru a preveni durerile de cap

13 iulie 2015   Ce te doare

1. Gestionează stresul Situaţiile tensionate sunt una dintre principalele cauze ale apariţiei durerii de cap. În perioadele de stres intens, muşchii cefei se contractă incoştient, provocând cefalee de tensiune. Masajul şi respiraţia profundă sunt de ajutor pentru detensionare. 2. Fă mişcare Activitatea fizică ajută nu numai la îmbunătăţirea condiţiei fizice, ci şi la prevenirea durerii de cap. Alege însă efortul fizic de intensitate moderată, pentru că sporturile intense au efect contrar, putând declanşa o cefalee. 3. Evită ţigările şi alcoolul Fumătorii, dar şi cei care inhalează fumul de ţigară, sunt mai expuşi riscului de a suferi de dureri de cap. Acest lucru este pus pe seama faptului că nicotina, una dintre principalele substanţe conţinute de ţigări, favorizează vasoconstricţia, implicit scăderea circulaţiei sangvine.

La rândul lui, alcoolul poate cauza sau agrava durerile de cap. În special, vinul roşu şi berea conţin tiramină, un aminoacid care este implicat în apariţia migrenelor la unele persoane.

Statul ore în şir în faţa calculatorului poate menţine o poziţie încordată a corpului. Spatele trebuie ţinut drept, iar biroul şi monitorul este bine să fie amplasate la o înălţime potrivită, astfel încât să se evite poziţia aplecată. La fiecare oră, este indicat să faci o pauză de 10 minute.

Durerea de cap poate fi cauzată şi de scăderea glicemiei. Astfel, dacă obişnuieşti să sari peste mese şi te confrunţi cu cefalee, soluţia este să mănânci la ore regulate.

Este dovedit faptul că deshidratarea influenţează presiunea sângelui şi transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive la creier, ceea ce poate duce la apariţia cefaleei. Aşadar, consumă 2 litri de apă pe zi. Nu aştepta să ţi se facă sete, aceasta fiind semnul că organismul este deja deshidratat.

Unele persoane se plâng de dureri de cap dimineaţa, la trezire. În acest caz, de vină poate fi scăderea oxigenului, în favoarea dioxidului de carbon. Pentru a preveni această problemă, aeriseşte locuinţa nu numai înainte de culcare, ci şi pe parcursul zilei, cât mai des posibil.

Există şi durere de cap legată de activitatea sexuală (cefalee coitală sau orgasmică), prezentă mai ales la bărbaţi. Mai exact, orgasmul cauzează o durere de cap bruscă, aceasta având legătură cu modificările produse în organism de excitaţie.

Totuşi, la alte persoane, contactele intime tratează durerea de cap. Acest lucru este posibil pentru că, în timpul activităţii sexuale, se eliberează hormoni ai stării de bine (oxitocină, dopamină), precum şi endorfine, cunoscute ca analgezice naturale ale organismului.

Fiecare dintre noi a avut măcar o singură dată o banală durere de cap. Aceasta poate fi uşoară, un simplu disconfort, sau poate ajunge la o intensitate mare, fiind de nesuportat. Este semnalul pe care îl transmite organismul atunci când ceva nu funcţionează bine.

De cele mai multe ori, durerea trece de la sine, însă atunci când persistă sau capătă o intensitate majoră, trebuie examinată de medic, pentru că poate anunţa o afecţiune gravă. Intoxicaţiile sub diferite forme dau dureri de cap. Trebuie intervenit urgent.

Organismul dă primele semne de alertă prin instalarea durerii de cap, însă trebuie îndepărtată sursa acesteia. Prezenţa în aer a dioxidului de carbon şi lipsa majoră a oxigenului din aerul inspirat se pot evidenţia prin banala durere de cap.

Mai multe