Ce nu ştiai despre infecţia cu Helicobacter pylori

14 februarie 2017   Ce te doare

Cum se transmite infecţia

Bacteria Helicobacter pylori se poate transmite prin mâini murdare ori prin consumul de fructe şi legume crude, care nu au fost bine spălate.

Riscul de infecţie este mai mare dacă trăieşti în comunităţi aglomerate. Şi în ţările aflate în curs de dezvoltare incidenţa este mai mare.

Atenţie!

Factori precum alimentaţia bogată în grăsimi, fumatul şi alcoolul, asociaţi cu o infecţie cu Helicobacter pylori cresc riscul apariţiei de cancer de stomac.

Semne ale infecţiei Simptomele diferă de la un pacient la altul, însă cele mai întâlnite sunt:

- arsurile gastrice,

- balonarea,

- durerile abdominale,

- greaţa,

- vărsăturile,

- scăderea în greutate,

- depozitele albicioase pe limbă.

Medicul poate să recomande mai multe tipuri de analize, pentru a determina prezenţa bacteriei în corp. Astfel, se poate face:

- dozarea anticorpilor anti Helicobacter în sânge,

- antigen Helicobacter pylori din materii fecale,

- un test respirator cu uree, o metodă neinvazivă.

O altă metodă de diagnostic este endocopia digestivă cu biopsie.

Tratamentul durează între 7 şi 14 zile, iar la o lună de la terminarea acestuia se fac din nou analize, pentru a vedea dacă virusul a revenit. Cei care au ulcer sau gastrită trebuie să evite alimentele condimentate, cât şi băuturile acidulate, pentru că agravează manifestările.

Mai multe