Ce indică gustul metalic din gură
Dacă observi că pe lângă senzaţia de metal în gură apar şi alte simptome precum setea excesivă, urinatul frecvent, senzaţia de moleşeală, nu amâna vizita la medic.
Aceste simptome pot arăta existenţa anumitor probleme la nivelul ficatului, a rinichilor sau o igienă precară într-un caz extrem de fericit.
Gustul metalic poate fi cauzat de infecţiile respiratorii
În acest caz vorbim despre o modificare temporară a gustului, ce poate apărea în urma afecţiunilor precum sinuzită, răceală sau drept consecinţă a şedinţelor de chimioterapia şi radioterapia.
De asemenea anumite medicamente care sunt absorbite în totalitate de organism pot să reajungă în cavitatea bucală prin intermediul salivei. Dacă te-ai aflat sub tratament cu medicamente precum tetraciclină, lithium sau medicamente pentru gută, este foarte probabil să te confrunţi cu apariţia gustului de metal. Şi antidepresivele pot avea ca şi reacţie adversă uscarea cavităţii bucale, fapt ce poate afecta gustul.
Află ce nu ştiai despre candida AICI
Igiena precară
Orice dereglare care apare la nivelul cavităţii bucale poate influenţa calitatea gustului. Prezenţa cariilor netratate, inflamarea gingiilor, instalarea paradontozei sunt doar câteva dintre cauzele favorizante ale apariţiei gustului de metal în gură.
Trebuie să acorzi o atenţie deosebită îngrijirii cavităţii bucale, să periezi dantura de cel puţin 2 ori pe zi, ideal ar fi după fiecare masă.
Nu ezita să foloseşti aţa şi apa de gură ori de câte ori ai ocazia.
Mergi periodic la medicul stomatolog şi semnalează-i această problemă, dacă nu este tratată medicamentos această problemă te poţi confrunta cu ea timp îndelungat.
Dacă te-ai aflat într-o zonă expusă la materiale chimice şi ai respirat aer contaminat, cel mai probabil vei resimţi câteva zile un gust metalic în gură.
Şi suplimentele pe bază de metale grele precum zinc, crom, fier, calciu sau cupru îţi pot provoca un gust metalic.Dacă acest gust nu trece odată cu stoparea medicamentaţiei sau când organismul procesează suplimentele trebuie să te prezinţi la medicul specialist.
Atenţie la vicii!
Tutunul este unul dintre viciile ce te pot „ajuta” la apariţia senzaţiei de metal în gură, atunci când fumezi un număr foarte mare de ţigări, sau la nivelul plămânilor tăi apar anumite dereglari.
Pe lângă mirosul neplăcut ce se imprimă în haine, păr sau chiar şi în casă, tutunul aduce o serie de dezavantaje sănătăţii tale.
Încearcă să nu mai fumezi câteva zile, în care să îţi cureţi imba cu ajutorul unei spatule şi să faci spălături şi gargară cu bicarbonat de sodiu .
Tulburările la nivel mintal precum este şi demenţa pot fi semnalate de către organismul tău prin intermediul modificării gustului.
Demenţa afectează nervii creierului, atingând şi partea responsabilă de inducerea gustului.