Ce greşeli faci în timp ce acorzi primul ajutor
De aceea, în acest articol îţi vom explica greşelile tipice pe care le facem atunci când acordăm primu ajutor, dar şi cum să le remediezi!
Scoţi din autoturism victima unui accident rutier
În cazul în care există o scurgere de combustibil, respectiv riscul de explozie al maşinii, doar în acest caz este recomandat să scoatem persoana rănită din interiorul autovehiculului.
Cu toate acestea, regula numărul unu în această situaţie este să nu ne atingem de victimă şi să aşteptăm sosirea ambulanţei, întrucât există posibilitatea ca persoana rănită să fi suferit un traumatism cranian, astfel că orice mişcare a sa poate provoca traumatisme.
Totodată, dacă persoana accidentată este un motociclist, nu se dă jos casca, cu excepţia situaţiei în care persoana în cauză nu poate să respire. De asemenea, victima unui accident de maşină sau de motocicletă nu se mişcă sau, dacă este cazul, se întoarce cu mare grijă în poziţia pe burtă, cu capul într-o parte.
Pui arsura sub jet de apă
În realitate, acest lucru nu este tocmai o greşeală. Astfel, dacă vorbim de arsuri provocate de manevrarea cuptorului, de stropi de ulei sau de apă foarte fierbinte, este necesar să se introducă zona afectată într-un recipient cu apă cât mai rece (este chiar mai bine dacă aceasta conţine gheaţă) şi să se stea aşa timp de 15 minute.
Explicaţia constă în faptul că senzaţia de căldură puternică ajunge în ţesutul subcutanat şi dacă punem zona arsă sub apa de la robinet, ea ameliorează durerea şi rana superficial, pentru că nu ajunge în straturile profunde ale pielii aşa cum face apa rece ca gheaţa.
Te ţii de nas în caz de sângerare nazală
Copiii şi bătrânii se confruntă frecvent cu sângerarea nasului, însă multe persoane obişnuiesc să-şi astupe nările cu o bucată de vată pentru a opri sângerarea.
Regula este ca, atunci când se delanşează sângerarea, capul să se ţină uşor plecat înainte, astfel încât sângele să nu se ducă pe căile respiratorii.
Scoţi pansamentul de pe o rană sângerândă
Atunci când ne tăiem, obişnuim să punem un pansament curat pentru a opri sângerarea rănii. Pansamentul se îmbibă cu sânge, aşa că îl îndepărtăm pentru a aplica altul curat. Medicii susţin că schimbarea pansamentului reprezintă o greşeală şi că este suficient să punem un pansament nou peste cel vechi. În acest mod, sângele continuă să curgă, nu se formează cheaguri şi ferim rana de eventuale infecţii în contact cu aerul.