Ce funcționează, cu adevărat, la tratarea durerii de spate, potrivit noilor cercetări?
Medicamentele populare pentru durerea de spate, cum ar fi acetaminofenul și relaxanții musculari, ar putea să nu ajute la ameliorarea durerii, arată un nou studiu, dar experții împărtășesc opțiuni alternative de ameliorare a durerii, scrie MSN Health.
Noile cercetări au descoperit că tratamentele comune pentru durerile de spate nu sunt neapărat eficiente. Aceste medicamente includ acetaminofen și relaxante musculare.
Durerea de spate este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar tratarea acesteia poate fi dificilă și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu fie la fel de eficient la altcineva.
Cu toate acestea, există elemente de bază ale tratamentului durerilor de spate, inclusiv utilizarea relaxanților musculari, acetaminofenului și, în cazuri mai severe, a narcoticelor.
Studiul a analizat datele din 98 de lucrări de specialitate care au avut la bază peste 15.000 de cazuri medicale de dureri de spate pentru care au fost folosite 69 de medicamente sau combinații diferite de medicamente, inclusiv medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), acetaminofen, relaxante musculare și corticosteroizi, printre altele.
Multe medicamente recomandate pentru durerea de spate au efect minor. Foto: Shutterstock
Cercetătorii au măsurat intensitatea durerii lombare la sfârșitul tratamentului (a fost o medie de 65 din 100 la început), împreună cu siguranța medicamentelor. La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că există o încredere scăzută sau foarte scăzută în dovezile care arată că o mulțime de medicamente obișnuite folosite pentru a trata durerea de spate funcționează de fapt în comparație cu un placebo. Aceste medicamente au inclus relaxantul muscular tolperizona, medicamentul antiinflamator aceclofenac plus relaxant muscular tizanidină, medicamentul anticonvulsivant pregabalin, tiocolchicozidul relaxant muscular și ketoprofenul. Medicamente precum ibuprofenul și acetaminofenul au arătat, de asemenea, doar reduceri moderate ale durerii.
Cercetătorii au observat, de asemenea, că unele dintre aceste medicamente ar putea provoca reacții adverse precum greață, vărsături, somnolență, amețeli și dureri de cap.
„Evaluarea noastră a medicamentelor analgezice pentru durerea lombară acută nespecifică a găsit o incertitudine considerabilă în ceea ce privește efectele asupra intensității și siguranței durerii”, au concluzionat cercetătorii. Din acest motiv, ei recomandă furnizorilor de servicii medicale și pacienților „să adopte o abordare precaută în ceea ce privește utilizarea medicamentelor analgezice”.
Având în vedere cât de frecventă este durerea de spate, este de înțeles să aveți întrebări. Experții explică concluziile studiului și recomandă tratamente alternative pentru durere.
De ce medicamentele comune ar putea fi ineficiente împotriva durerilor de spate?
Este important de subliniat că nu este prima dată când cercetările au descoperit că multe dintre aceste medicamente au fost ineficiente sau nu sunt cele mai bune pentru a ajuta la durerea de spate.
O altă meta-analiză publicată în 2021 a analizat datele din 31 de studii controlate randomizate care au implicat mai mult de 6.500 de persoane și a constatat că relaxantele musculare au fost în mare măsură ineficiente pentru tratarea durerilor de spate.
Cercetătorii au determinat în mod specific că, în timp ce relaxanții musculari pot ajuta la reducerea durerii pe termen scurt, au un efect mic asupra durerii și un risc crescut de efecte secundare.
Colegiul American al Medicilor (ACP) a mai spus în ghidurile clinice publicate în Annals of Internal Medicine că acetaminofenul (Tylenol) nu este eficient în reducerea durerii de spate în comparație cu un placebo și că există „dovezi de calitate scăzută” în privința corticosteroizilor și a durerilor de spate.
Profesorul de toxicologie Jamie Alan, de la Universitatea de Stat din Michigan, spune că „nu este foarte surprins” de cele mai recente descoperiri ale studiului. „Avem o înțelegere slabă a durerii”. „Consilierea este, de asemenea, importantă atunci când se recomandă aceste medicamente, la fel ca și urmărirea – ambele ar putea fi îmbunătățite.”, a spus specialistul.
Este important de reținut că durerile de spate pot fi, în general, acute - un episod mai scurt de durere și cronice - durerea care persistă, spune Neel Anand, chirurg ortoped specialist în traume ale coloanei vertebrale la Cedars-Sinai Spine Center din Los Angeles. „Majoritatea oamenilor au dureri cronice de spate”, spune el. În aceste cazuri, „medicamentele nu tratează problema. Este doar o ameliorare simptomatică, dar nu tratează cauza”, spune dr. Anand.
Ce să faci dacă ai dureri de spate: yoga, să folosești căldura (o placă încălzită), exercițiu fizic, acupunctura, terapie prin masaj, terapie cu laser, terapie cognitiv comportamentală, manipularea coloanei vertebrale.
Terapia fizică, în care un medic poate ajuta la manipularea coloanei vertebrale, biofeedback-ul și întinderea, poate fi, de asemenea, de ajutor, spune Alan. Justin J. Park chirurg ortoped la The Maryland Spine Center din Baltimore. El recomandă, de asemenea, terapie fizică pentru durerile de spate. „Poate ajuta la întărirea mușchilor de bază care susțin coloana vertebrală, împreună cu mușchii extensori ai spatelui”, spune el.
Purtarea adidașilor de susținere prin casă și în timp ce sunteți în oraș poate ajuta, de asemenea, spune Dr. Park.
Dacă ai un episod acut de durere de spate, medicamente precum relaxantele musculare și antiinflamatorii pot ajuta, spune dr. Anand. „Dar dacă ai dureri cronice de spate, trebuie să afli ce îți cauzează durerea, astfel încât să o poți trata mai bine”, spune el.
Când să mergi la medic pentru dureri de spate
Deși poți încerca anumite opțiuni de tratament acasă, este bine să te consulte un medic. Durerea care este persistentă sau care se agravează după șapte până la 10 zile, sau de mai mult de patru săptămâni, trebuie tratată de specialist.
Citește și Interviu: Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația