Ce este şi cum se transmite Hepatita G

13 iunie 2017   Ce te doare

Dintre hepatitele virale se cunoşteau prezenţa celor de tip A, B, C, D, E , însă pe lângă aceastea a apărut alta nouă, precum hepatita virală G. Aceasta a fost descoperită pentru prima dat în 1995 împreună cu tipurile F, H, I şi TTV.

Ce este virusul hepatic G

O maladie infecţioasă acută sau cronică ce aparţine grupului infecţiilor sanguine şi antroponozelor ce aparţine familiei flaviviridae.

Practic avem de a face cu o intoxicaţie generală moderată, dereglări ale sistemului digestiv, mai ales ale funcţiilor ficatului şi poate afecta şi alte organe. Adesea este însoţită de icter.

A existat un moment în care oamenii manifestau o formă de hepatită în urma transfuziilor de sânge şi astfel s-a descoperit virusul hepatic G. Nu se poate preciza cu exactitate dacă virusul hepatic G cauzează hepatita însă are o perioadă de incubaţie similară cu cea a virusului hepatic C de la 3-20 de săptămâni.

Află de ce hepatita B este o boală asimpomatică AICI

Cum se transmite

Cea mai uşoară cale de transmitere este prin intermediul transfuziilor de sânge, dar se poate contacta virusul hepatic G şi în urma contactelor sexuale neprotejate sau de la o mamă infectată la copilul ei la naştere.

Cel mai mare risc îl prezintă hemofiliticii, consumatorii de droguri şi alcool, bolnavii cu hepatită B,C sau HIV/SIDA.

Simptomele prezente

Din păcate cea mai mare parte a purtătorilor acestui virus sunt asimptomatici. Dar pe alocuri se aseamănă destul de mult cu hepatita C, mai rar fiind indentificate formele cronice precum ciroza şi carcinomul hepatic. În cazul virusului G se pot înregistra forme grave spre foarte grave precum necroza hepatică acută.

Momentan se poate depista doar molecular prin evidenţierea ARN-ului viral.

Tratament

Singura modalitate de evitare a infectării cu acest virus este o igienă riguroasă. Nu există momentan un vaccin împotriva acestei forme de hepatită, dar se recomandă evitarea efectuării tatuajelor în locuri dubioase, împrumutarea instrumentelor personale precum periuţa de dinţi sau aparatul de ras. De asemenea, este indicată folosirea corectă a prezervativului la fiecare contact sexual, mai ales dacă nu există un partener stabil.

Mai multe