Ce este polipoza nazală şi cum se vindecă

16 iunie 2017   Ce te doare

Aceste formaţiuni moi de aspectul unui ciorchine apar în urma unei inflamaţii cronice a mucoase, a infecţiilor recurente, sensibilitate la medicamente sau datorită anumitor boli autoimune.

În cazul polipilor nazali mici simptomele sunt aproape insesizabile, însă în momentul creşterii aceştia pot îngreuna respiraţia ajungându-se până la pierderea mirosului sau apariţia infecţiilor în mod frecvent.

Polipoza adultului diferită de cea a copilului

Polipii nazali pot să afecteze în egală măsură tinerii, copiii şi adulţii. Diferenţa între afecţiunea întâlnită la adulţi faţă de cea a copiilor constă în inflamarea cronică a vegetaţiilor adenoide, total diferită de cauza polipozei nazale. Trebuie specificat faptul că tratamentul medicamentos poate modifica volumul polipilor rinusoidali, însă foarte rar ajută al dispariţia lor.

Tratamentul chirurgical endoscopic ajută la înlăturarea în totalitate a polipilor însă din păcate această afecţiune este recidivantă.

Cauzele apariţiei

Polipii se pot forma în orice perioadă a vieţii, oriunde în căile nazale şi în sinusuri, deşi în general apar în zona sinusurilor de lângă ochi şi în zona obrazului unde se drenează foza nazală.

Sunt asociaţi cu o inflamare a mucoasei şi respectiv a sinusurilor pe o perioadă mai mare de 12 săptâmâni. Însă chiar şi aşa există posibilitatea dezvoltării sau a existenţei unei sinuzite cronice şi fără prezenţa polipilor nazali.

Printre cele mai comune semnale se regăsesc scurgerile rinofaringiene, scăderea sau absenţa mirosului, a gustului, durerea de fap sau la nivelul arcadei dentare superioare, presiune la nivelul frunţii şi a feţei.

Află cât de periculoasă este apneea în somn AICI

Când trebuie să mergi la doctor?

Dacă observi una din simptomele de mai sus şi acesta durează mai mult de 10 zile, întâmpini dificultăţi în respiraţie, te confrunţi cu vedere dublă, scăzută sau edem în jurul ochilor, imposibilitate de a te apleca atunci nu mai amâna momentul şi mergi la un medic specialist pentru consult.

Consultul de specialitate poate cuprinde o endoscopie nazală, teste alergene, testul de fibroză chistică, computer tomograf.

Prevenirea recidivelor

Pentru a preveni o recidivă este important să ţii sub control alergiile şi astmul, să eviţi iritarea căilor nazale ferindu-te de fumul de ţigară, praf, alergeni. Trebuie să ai o igienă strictă, mai ales a mâinilor şi a spaţiului în care dormi.

Foloseşte un umidificator pentru a menţine aerul din casă în parametri optimi astfel încât să ajute la umidificarea căilor nazale şi a sinusurilor.

Foloseşte un spălător nazal sau un irigator pentru a ajuta la curăţarea căilor nazale.

Mai multe