Ce este paralizia Bell şi cum se manifestă
Slăbirea muşchilor de la nivelul unei hemifeţe, cunoscută şi sub denumirea de paralizia lui Bell, afectează nervul facial care inervează musculatura de pe o parte a feţei, lăsând un aspect flasc.
Această afecţiune poate leza şi sistemul lacrimal şi cel salivar, debutează brusc şi există cazuri în care se ameliorează de la sine.
Paralizia lui Bell şi cauzele ei
Trebuie menţionat faptul că doctorii afirmă că această afecţiune nu este rezultatul unui accident vascular cerebral, cauza apariţiei fiind necunoscută, deşi se crede că este o consecinţă a statului în curent.
Unii specialişti afirmă că ar putea fi o consecinţă a prezenţei virusului herpetic care produce herpesul labial recurent.
Deşi există multe afecţiuni care pot să fie responsabile de paralizia muşchilor faciali, atunci când apare slăbirea musculară la nivelul feţei fără a fi prezent un alt virus sau proces inflamator, afecţiunea poartă denumirea de paralizia lui Bell.
Care sunt simptomele
Cel mai bun indicator al prezenţei acestei afecţiuni este slăbirea sau paralizia muşchilor faciali. O parte devine plată, inexpresivă. Pe de altă parte se mai poate remarca o senzaţie de uscăciune a ochiului de pe partea afectată, fiind foarte greu clpitul, o activitate involuntară şi simplă.
De asemenea poate creşte secreţia lacrimală la nivelul ochiului afectat, o durere în spatele urechii de pe partea afectată care apare după o zi sau maxim două de la instalarea acestei afecţiuni, creşterea sensibilităţii la perceperea sunetelor sau senzaţia de uscat resimţită la nivel bucal cu dificultate de înghiţire ori scăderea sensibilităţii gustative.
Află cum poţi să combaţi paralizia în somn AICI
Care este evoluţia afecţiunii
În primele zile după ce s-a instalat această afecţiune, evoluţia sa este agravantă, urmată ulterior de o vindecare treptată într-un interval de maxim două luni.
Este diagnosticată în urma unui examen clinic şi neurologic care verifică starea nervului facial putând elimina alte cauze ale altor afecţiuni.
Cu cât este detectată mai precoce cu atât mai eficient va fi tratamentul pentru a preveni instalarea unor leziuni nervoase permanente.
Din fericire 2 din 3 persoane cu paralizia lui Bell se refac complet mai ales dacă simptomatologia începe să se remedieze de la sine în primele 3 săptămâni.
Chiar şi aşa există riscul de a rămâne cu sechele permanente sau instalarea anumitor dischinezii precum contracţiile involuntare ale ochilor, buzelor sau ale feţei.
Măsuri de protecţie
Poţi să îţi închizi şi deschizi ochii cu ajutorul degetelor, să foloseşti picături d eochi pe parcursul zilei pentru a menţine corneea umedă sau să porţi un bandaj pe ochi pe parcursul nopţii.
De asemenea este bine să porţi ochelari de soare ziua, de vedere şi de protecţie mai ales dacă trebuie să stai foarte mult în faţa calculatorului.
În cazul în care te confrunţi cu paralizie facială permanentă se poate interveni chirurgical sau cu tratamente de fizioterapie.