Ce este menopauza prematură
Potrivit statisticilor, 1 din 1.000 de femei care nu au împlinit 30 de ani şi 1 din 100 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani suferă de menopauza prematură.
Cum recunoşti menopauza prematură
Simptomele sunt aceleaşi ca şi în cazul menopauzei care se instalează normal: transpiraţii nocturne, bufeuri, lipsa menstrelor sau menstruaţii neregulate.
Unele femei se mai pot confrunta cu uscăciune vaginală, insomnii, scăderea libidoului, dar şi cu stări de iritabilitate. Din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organism, femeile afectate pot trece foarte uşor de la o stare de spirit la alta.
La ce sunt predispuse femeile care se confruntă cu menopauză prematură
Femeile cu un nivel scăzut de estrogen în organism sunt mai predispuse bolilor de inimă, dar şi la apariţia unui accident vascular cerebral. Totodată, prezintă un risc crescut de a face osteoporoză, din cauza scăderii densităţii osoase.
Lipsa estrogenului mai poate cauza maladia Parkinson, maladia Alzheimer, cât şi depresie. De asemenea, potrivit unei cercetări a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Columbia, SUA, se pare că aceste femei au predispoziţie şi către cancer de colon.
Terapia hormonală, o soluţie
În cazul menopauzei precoce, femeile pot apela la terapia cu hormoni, în urma unui consult ginecologic. De asemenea, mai pot fi prescrise geluri şi lubrifianţi, în cazul în care femeile se confruntă cu uscăciune vaginală.