Ce este fibroadenomul mamar
Tumoră benignă alcătuită din ţesut mamar fibros şi glandular, fibroadenomul mamar nu are cauze cunoscute. Totuşi, pare a fi influenţat de cantitatea de estrogeni, întrucât cea mai mare incidenţă a lor este în perioada reproductivă, scăzând la menopauză, când cantitatea acestor hormoni scade semnificativ. Poate apărea la unul sau la ambii sâni (în aproape 20% din cazuri). Fibroadenoamele complexe sau multiple prezintă un mic risc de malignizare.
Se poate simţi la palpare
Fibroadenomul poate dispărea spontan sau se opreşte din creştere după ce a atins 3 cm. Fibroadenomul mamar se poate detecta la ecografie, precum şi în timpul palpării sânilor. În acest ultim caz, se resimte ca o masă rotund-ovală, mobilă şi delimitată foarte bine, apărută mai ales în partea superioară a sânului, spre exterior. Înainte de menstruaţie, tumoarea poate deveni mai fermă sau îşi măreşte dimensiunea, din cauza modificărilor hormonale.
La femeile cu vârsta sub 40 de ani, este indicată ecografia ca metodă de diagnosticare, iar după această vârstă se recomandă mamografia. Când există suspiciuni în legătură cu formaţiunea tumorală, se recomandă biopsia.
Când este nevoie de operaţie
Dacă fibroadenomul este mic, nu doare şi nu creşte în dimensiuni, nu este nevoie de tratament. Totuşi, trebuie urmărit periodic. Este indicată operaţia în cazul în care diametrul tumorii depăşeşte 3 cm, dacă este însoţită de dureri şi dacă biopsia arată existenţa celulelor atipice. Se recurge la excizia tumorii până la ţesutul sănătos, pentru îndepărtarea unor posibile microfocare fibroadenomatoase.
Ştiai că...
...tumorile benigne de sân îşi pot mări volumul, dar nu invadează ţesuturile din jur, aşa cum se întamplă în cazul cancerului?