Ce analize sunt necesare pentru prostată? VIDEO
Dacă la femei înaintarea în vârstă este asociată cu perioada menopauzei şi cu apariţia osteoporozei, în cazul bărbaţilor problemele medicale des întâlnite sunt cele ale prostatei.
Deşi mulţi dintre bărbaţii trecuţi de 45 de ani sunt conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă bolile prostatei, ei ajung de cele mai multe ori la medic la insistenţele partenerei, fie când boala este într-un stadiu avansat. Printre afecţiunile urologice frecvent diagnosticate la bărbaţi se numără adenomul de prostată, prostatita, abcesul sau cancerul de prostată.
Urinarea frecventă? Mergi la medic!
De regulă, primul semn de boală când vine vorba de afecţiunile prostatei este urinarea frecventă în timpul nopţii. Alte simptome după care bărbatul se poate „ghida” sunt: urinarea dificilă ori incompletă, senzaţia de urinare bruscă şi micşorarea presiunii jetului.
Te mai pot îngrijora şi: apariţia pauzelor între intenţia de a urina şi momentul în care urina se elimină ori prezenţa sângelui sau a spermei în urină.
„Cel mai indicat este ca bărbatul să vină la medic după ce a observat unul dintre simptomele specifice bolilor prostatei. Controlul medical trebuie realizat la momentul respectiv, cu atât mai mult dacă semnele bolii se repetă”, explică Călin Chibelean, medic primar urolog la Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
De la vârsta de 50 de ani, control urologic anual
Controalele urologice periodice au dublu rol. Ele previn afecţiunile prostatei, dar permit şi depistarea din timp a acestora. Chiar şi în absenţa simptomelor bolii, specialiştii urologi recomandă ca bărbaţii să facă anual câte un control de rutină după vârsta de 50 de ani.
„În cazul celor care au în istoricul medical al familiei cazuri de cancer de prostată la rudele de gradul I, controlul urologic trebuie realizat anual începând cu vârsta de 40 de ani”, adaugă medical urolog. În cazul acestor persoane, riscul de apariţie a cancerului de prostată este de două ori mai mare decât la cei care nu au în familie astfel de afecţiuni.
Deoarece predispoziţia de cancer prostatic creşte odată cu înaintarea în vârstă, specialiştii recomandă realizarea controlului urologic o dată pe an şi după vârsta de 60 sau 70 de ani.
Ce analize sunt necesare pentru prostată - Analiza PSA, tuşeul rectal şi ecografie
Dintre testele specifice controlului urologic, analiza PSA (antigenul specific prostatic din sânge) este instrumentul de bază în depistare a adenomului şi cancerului prostatic. Analiza este cea care măsoară nivelul sanguin al acestei substanţe produse la nivelul prostatei.
Deoarece valoarea PSA poate fi influenţată de anumiţi factori (vârsta, mărimea prostatei, alte afecţiuni inflamatorii) şi poate fi variabilă, medicul urolog poate recomanda şi măsurarea valorii PSA free (tot analiză de sânge), analiză care are o acurateţe mai mare.
Pe lângă analiza PSA şi PSA free, controlul urologic mai presupune şi realizarea tuşeului rectal (examen care oferă informaţii despre mărimea şi prezenţa unor zone anormale la nivelul prostatei), a unei ecografii transrectale (permite măsurarea exactă a prostatei) şi a unei biopsii prostatice.
Tabel de valori a analizei PSA
- 0-4 ng/ml - valori normale - repetă testul PSA peste 6-12 luni - 4-10 ng/ml - suspiciune de cancer prostatic - consultă medicul urolog - >10 ng/ml- cancer prostatic probabil- consultă medicul urolog
Ce analize sunt necesare pentru prostată - nu uita de vizita la medic, de la primele semne ale bolii
,,Când vorbim de sănătatea bărbatului, în special a celor trecuţi de 40 de ani, adenomul de prostată şi cancerul de prostată sunt afecţiunile diagnosticate din ce în ce mai des. Din păcate, unele cazuri sunt depistate mult prea târziu. Important este ca bărbatul să facă controlul urologic periodic anual, mai ales dacă a avut în familie rude de gradul I care au avut astfel de probleme urologice. La fel de important este ca bărbatul să vină la medic încă de la primele semne. Controlul urologic este indicat şi mai deveme de 40 de ani dacă pacientul are o infecţie urinară care persistă. Netratate, bolile prostate nu numai că se pot agrava, ci pot afecta şi stilul de viaţă şi actul sexual al pacientului", a spus medicul Călin Chibelean, medic primar urolog la Spitalul Clinic Judeţean Mureş
PONT: Preţul unei analize PSA variază între 30 şi 40 de lei.