Ce afecţiuni poate ascunde sughiţul

26 octombrie 2015   Ce te doare

În cele mai multe cazuri, acest spasm durează câteva minute şi este cunoscut sub denumirea de sughiţ tranzitoriu. Apare mai frecvent la bărbaţi, la bebeluşi şi la copii, iar cauze pot fi multiple: ingerarea rapidă a alimentelor, corelată cu inhalarea unei cantităţi mari de aer, consumul de lichide fierbinţi, schimbarea bruscă a temperaturii din cameră, consumul unor cantităţi mari de alcool şi de băuturi acidulate, stresul puternic, stările de anxietate, fumatul sau gazele stomacale, care exercită presiune asupra diafragmei.

Totodată, există situaţii în care sughiţul poate deveni supărător, astfel că se poate manifesta chiar şi până la 48 de ore. În acest caz, trebuie să consulţi un medic, ne sfătuiesc medicii specialişti.

Sughiţul persistent poate fi semnul unor boli

Dacă o criză de sughiţ are o durată mai mare de două zile şi este însoţită şi de alte manifestări, precum febră, vărsături, crampe abdominale sau dificultăţi de respiraţie, el poate fi semnul unui şir de afecţiuni!

Sughitul ascunde probleme cu refluxul gastric

Balonarea sau arsurile la stomac pot irita diafragma, astfel că acest tip de tulburări gastrointestinale pot declanşa un sughiţ persistent. Vestea bună este că, o dată cu tratarea acestor afecţiuni digestive, sughiţul va dispărea şi el.

Leziuni ale nervilor

O altă cauză frecventă a unui sughiţ cu o durată de peste 48 de ore este lezarea sau iritarea nervilor vag sau frenic (care inerveaza diafragmul), ce pot apărea în refluxul gastro-esofagian, ulcer peptic, gastrită, laringită, tumori sau chisturi cervicale, chirurgia abdominală, afecţiuni pulmonare sau hepatice.

Accidentul vascular cerebral

Un sughiţ persistent poate fi, de asemenea, un posibil semn de accident vascular cerebral, cu toate că experţii în sănătate nu înţeleg încă de ce, cu excepţia faptului că este vorba de un anumit tip de accident vascular cerebral, unul care apare în partea din spate a creierului (este mai frecvent la femei). Pe lângă sughiţul persistent, mai pot apărea simptome precum dureri în piept, senzaţie de amorţeală sau vedere neclară.

Insuficienţă renală

Deşi nu există suficiente dovezi care să indice o posibilă afecţiune a rinichilor, sughiţul persistent poate fi un semn că rinichii nu funcţionează corespunzător: în urma acumulării de toxine din organism, diafragma şi nervul vag s-ar putea resimţi, rezultând astfel sughiţul.

Dacă sughiţul este însoţit de spasme musculare, sete excesivă sau schimbări în ceea ce priveşte culoarea pielii, atunci ar trebui să consulţi un medic.

Daca sughiti este posibil sa fii insarcinata

Cu toate că nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, unele femei pretind că sughiţurile frecvente reprezintă simptome timpurii ale sarcinii.

În schimb, medicii susţin în mică măsură această ipoteză, cu toate că este posibil ca schimbările hormonale să provoace sughiţuri induse în urma stărilor de anxietate.

Mai multe