Ce afecţiuni îţi influenţează sănătatea inimii

28 martie 2017   Ce te doare

În momentul în care ne uităm în oglindă, nu vedem doar un trup cu câteva kilograme în plus sau în minus. Imaginea este întregul ansamblu al organismului tău care funcţionează pentru a te menţine în viaţă.

Bolile cardiovasculare, prima cauză de deces din lume

Indiferent că eşti femeie sau bărbat, este foarte important să identifici factorii de risc ai bolilor de inimă precum factorii genetici, vârsta înaintată, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului, obezitatea. Toţi aceşti factori pot periclita sănătatea inimii tale.

„Nu este un secret faptul că grăsimile din alimentaţia noastră sunt cele care acuzează cele mai multe dintre bolile de inimă. Aşa ca un prim pas pentru o inimă sănătoasă şi o viaţă îndelungată presupune reducerea consumului de grăsimi sturate, care pot fi înlocuite cu aşa numitele grăsimi bune, vegetale care au un rol importnat în reducearea nivelului colsterolului rău (LDL) din sânge” a relatat conferenţiar dr. Ioan Coman, Societatea Română de Cardiologie.

Citeşte şi: Aproape jumătate din români sunt hipertensivi

Diabetul si prediabetul

Persoanele cu diabet prezintă un risc de doua ori mai mare faţă de un om sănătos pentru a dezvolta o boală cardiovasculară sau un accident vascular cerebral. Prediabetul sau afecţiunea în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decat media normală, însă nu atât de mare încât să fie diagnosticat diabetul îşi pune amprenta asupra sănătăţi inimii. În cazul în care ai diabet este vital să renunţi la fumat, să ai grijă la alimentaţie şi să faci mişcare constant.

Endometrioza

Afecţiune a uterului în care ţesutul care îl căptuşeşte creşte şi în afara acestuia. Este asociată această boală cu infertilitatea la femei, cu dureri şi cu riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Citeşte şi: Cauze,metode depistare, tratament

Bolile autoimune

Aici ne referim atât la lupusul cât şi la artrita reumatoidă, afecţiuni care apar atunci când sistemul imunitar îşi atacă propriile ţesuturi sănătoase. Aşa se ajunge la apariţia inflamaţiei cronice care afectează vasele de sânge şi duce la dezvoltarea bolilor de inimă.

Afecţiunile tiroidei

Hipotiroidismul (secreţia insuficientă de hormoni) dar şi hipertiroidismul (producţia excesivă de hormoni) influenţează sănătatea inimii. Activitatea prea intensă a glandei poate determina creşterea contracţiilor inimii, crescând astfel şi numărul de bătăi ale acestora. Când activitatea glandei este mai lentă: inima bate mai încet, iar tensiunea arterială scade, în timp ce nivelul colesterolului poate creste.

Prevenţia afecţiunilor sistemului cardiovascular

Nu uita de mersul pe jos sau cele 30 de minute de mişcare pe care este indicat să le faci cât de des poţi.

Viciile nu sunt bune pentru inimă. Fumatul, alcoolul, drogurile, cafeaua toate afectează buna funcţionare a sistemului cardiovascular.

Consultul de specialiatate făcut periodic mai ales dacă există antecedente în familia ta, te pot salva de la boală.

Mai multe